Ефектно и ефективно: Ресторанти в Брюксел ще сервират на свещи да пестят ток

0

Някои заведения в Брюксел ще обслужват клиентите на свещи, като изключват своите фурни или котлони между четвъртък и неделя, за да пестят ток на фона на растящите цени на енергията.

Клиентите ще могат да поръчват само храни и напитки, които не изискват включване на електрически уреди.

„Ще изисква усилия и въображение, за да предоставим на нашите клиенти сложни рецепти, без да използваме нашето оборудване. Това ще означава сервиране на студени ястия или използване на барбекю, тъй като ще изключим всичко, с изключение на хладилниците, които са от съществено значение за запазването на храната“, коментира собственичката на ресторант Пиа Ренодо пред вестник „Соар“.

В провинция Валония собственичката на ресторант Роксана Годефройд се оплака, че вече не може да плаща сметките си и ще затваря ресторанта си три или четири дни в седмицата, за да „ходи да работи някъде другаде и да плаща електричеството“.

„Плащах 380 евро на месец за електричество, а сега плащам 1050 евро на месец“, обясни тя.

Европейската комисия представи своя зимен план за пестене на енергия още през юли, за да насочи домакинствата и потребителите да консумират по-малко енергия. Мнозина обече разкритикуваха Комисията, че не прави достатъчно, за да помогне на гражданите.

Лидерът на центристката партия Les Engagés Максим Прево обвинява правителствата, че „не помагат на хората в опасност“ и предупреждава за задаващата се обществена криза.

„Не мисля, че реакцията на правителството е на нивото на това, което сеслучва“, каза той, посочвайки затварянето на предприятия.

40% от белгийците в риск от бедност и двама от трима белгийци вече дават по-голямата част от доходите си за храна и топлина.

Автор: Ан-Софи Гайет, превод, Антония Коцева, юрактив.бг

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече