Някои заведения в Брюксел ще обслужват клиентите на свещи, като изключват своите фурни или котлони между четвъртък и неделя, за да пестят ток на фона на растящите цени на енергията.
Клиентите ще могат да поръчват само храни и напитки, които не изискват включване на електрически уреди.
„Ще изисква усилия и въображение, за да предоставим на нашите клиенти сложни рецепти, без да използваме нашето оборудване. Това ще означава сервиране на студени ястия или използване на барбекю, тъй като ще изключим всичко, с изключение на хладилниците, които са от съществено значение за запазването на храната“, коментира собственичката на ресторант Пиа Ренодо пред вестник „Соар“.
В провинция Валония собственичката на ресторант Роксана Годефройд се оплака, че вече не може да плаща сметките си и ще затваря ресторанта си три или четири дни в седмицата, за да „ходи да работи някъде другаде и да плаща електричеството“.
„Плащах 380 евро на месец за електричество, а сега плащам 1050 евро на месец“, обясни тя.
Европейската комисия представи своя зимен план за пестене на енергия още през юли, за да насочи домакинствата и потребителите да консумират по-малко енергия. Мнозина обече разкритикуваха Комисията, че не прави достатъчно, за да помогне на гражданите.
Лидерът на центристката партия Les Engagés Максим Прево обвинява правителствата, че „не помагат на хората в опасност“ и предупреждава за задаващата се обществена криза.
„Не мисля, че реакцията на правителството е на нивото на това, което сеслучва“, каза той, посочвайки затварянето на предприятия.
40% от белгийците в риск от бедност и двама от трима белгийци вече дават по-голямата част от доходите си за храна и топлина.
Автор: Ан-Софи Гайет, превод, Антония Коцева, юрактив.бг