Ще влезе ли България в Шенген? Днес обсъждат в ЕП

0

Европейският парламент ще обсъди на днешното си заседание в Страсбург присъединяването на България и Румъния към Шенген, съобщи БНР.

Очаква се евродепутатите да призоват пространството за свободно движение да се разшири с всички страни членки на ЕС, които искат да бъдат включени в него. Освен България и Румъния, в момента извън Шенген са Хърватия, Кипър и Ирландия.

Това не са първите дебати в Европейския парламент, на които се отправя призив страната ни и северната ни съседка да бъдат включени в пространството за свободно движение. Апел имаше и в приетите резолюции през 2018-та и 2020-та година, както и в доклада от миналата година за функционирането на Шенген.

Европейската комисия също е отправяла многократни призиви в полза на България и Румъния. За да стане това обаче, е необходимо единодушие в Съвета на ЕС.

Този въпрос не беше приоритет на приключилото в края на юни френско председателство, като приближени до президента Еманюел Макрон се мотивираха с факта, че първо трябва да сложат ред в Шенген, преди да допуснат нови страни там. Засега на тази стъпка продължава да се противопоставя Нидерландия.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече