Махат шефа на киберсигурността в Германия, имал връзки с Москва

0

Федералният министър на вътрешните работи на Германия Нанси Фезер иска да замени председателя на Федералната служба за информационна сигурност (BSI) Арне Шьонбом, твърди в. „Билд“, като се позовава на източници от близкото обкръжение на министъра. „Проучва се как може да се постигне бърза смяна на председателя. Планираната за четвъртък съвместна пресконференция на Фезер и Шьонбом се отменя“, казват източниците от министерството, предава БТА.

Преди това в предаване по телевизия ZDF бяха разкрити връзките на председателя на BSI с подозрително сдружение, наречено „Cyber-Sicherheitsrat Deutschland e. V.“. Твърди се, че асоциацията има контакти с руските тайни служби. Шьонбом е президент-основател на сдружението до 2016 г., пише „Билд“

Шьонбом е забранил на служителите на агенцията си да участват в събития на това сдружение. Въпреки това, както се вижда от снимки в Twitter, самият той е присъствал на юбилейно събитие на асоциацията преди месец и е произнесъл реч.

Кръговете по сигурността в Берлин се отнасят много сериозно към въпроса. Сега органите за сигурност „обръщат всеки камък“ около асоциацията. Те също така проучват кои компании се нуждаят от софтуер от руския доставчик Protelion (бивш Infotecs). Protelion използва членството си в Cyber-Sicherheitsrat Deutschland, за да разпространява потенциално несигурния софтуер, пише още изданието.

Това се случва на фона на разследване, което се води във връзка с предполагаемия саботаж в събота срещу железниците в северната част на Германия, заради който транспортът в региона спря за няколко часа, предадоха ДПА и Ройтерс.

Берлинската Служба за криминални разследвания (СКР), която се занимава със случая, има пълномощия да разследва различни престъпления, вкл. политически мотивирани. Говорителка на службата каза вчера, че още не е ясно дали повредите по ж.п. комуникациите са с политически подтекст, но се проучват всички възможни версии. Няма признаци засега за намеса на чужда държава или тероризъм, добави тя.

СКР разследва твърденията на германския железопътен оператор „Дойче бан“, че е извършен „саботаж“ срещу комуникационни кабели на компанията в събота сутринта. Източници от службите за сигурност казаха, че са били повредени оптични кабели в берлинския квартал Хохеншонхаузен, а също в град Херне в западната провинция Северен Рейн-Вестфалия. Резервните системи на „Дойче бан“ също са отказали вследствие на нанесени повреди на оптични кабели в берлинския ж.п. възел Каровер Кройц и на други места в Западна Германия.

Федералният министър на транспорта Фолкер Висинг заяви, че кабелите са били прерязани „злонамерено и умишлено“. По думите му „структурното планиране на този саботаж“ води до заключението, че става дума за акт на тероризъм.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече