България ще помага на Украйна да се възстановява след края на войната

0

България сключи тристранно споразумение с Гърция и Румъния за възстановяване на Украйна след приключване на войната. Това е станало след среща в София, в която са участвали българският зам-външен министър Велислава Петрова и зам.-външните министри на другите две държави, съобщи БНР.

По време на срещата е бил повдигнат въпросът и за премахване на енергийната зависимост от Русия. Гръцкият зам.-външен министър Милтиадис Варвициотис отбелязал важността на интерконектора между България и Гърция и геополитическото му значение, като част от европейската политика за енергийна независимост. Освен това е изразил безпокойството си по отношение на ескалацията на събитията в Украйна през последните дни. По думите е важно България, Румъния и Гърция да обединят усилия и да изпратят послание, за да съживят и върнат живота в Украйна.

Заместник-министърът Велислава Петрова е изразила безпокойство от негативният ефект, който войната в Украйна има върху и без това сложната политическата и икономическата ситуация на Балканите. 

„Сега“ припомня, че още през юли се състоя среща в Лугано, Швейцария, която събра представители на 42 държави и няколко международни организации. Още тогава бе договорена следвоенната помощ за Украйна, а редица държави поеха ангажимент за възстановяването на конкретни региони в Украйна. Така вече е ясно, че Чешката република, Финландия и Швеция ще възстановяват все още окупираната от Русия Луганска област, Швейцария ще възстанови Одеска област, Ирландия – Ровненска област, Германия – Черниговска област и т.н

Двудневната среща завърши с декларация, в която се обещава финансова помощ за възстановяването на Украйна след приключване на военните действия. България нямаше представител на срещата в Лугано и не подписа декларацията с принципите за възстановяване на Украйна. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече