Уволниха външния министър на Мадагаскар, гласувал срещу Русия в ООН

0

Президентът на Мадагаскар Андри Ражоелина освободи от длъжност външния министър Ришар Рандриамандрато за това, че е гласувал в ООН за осъждане на организираните от Русия референдуми за анексиране на четири частично окупирани региона в Украйна, заявиха източници от президентството, цитирани от Ройтерс.

Общото събрание на ООН прие миналата сряда с огромно мнозинство резолюция, осъждаща руския „опит за незаконна анексия“ на четирите региона и призова всички страни да не признават този ход, съобщава БТА.

Двама висши служители от президентството на Мадагаскар казаха, че Рандриамандрато е бил уволнен за това, че е гласувал в подкрепа на резолюцията.

До миналата седмица Мадагаскар винаги се въздържаше при различните гласувания по резолюции, свързани с украинската криза.

Нахлуването на Русия в Украйна тази година постави много африкански страни в неудобно дипломатическо положение. Много от тях имат сложна история на отношения със Запада и бившия Съветския съюз, както и важни икономически връзки с Русия. Те до голяма степен избягват да заемат страна във връзка с войната, което предизвиква недоволство у някои западни държави, отбелязва Ройтерс.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече