Подсъдимият за шпионаж Николай Малинов се срещна официално с Лавров

0

Подсъдимият за шпионаж шеф на Национално движение „Русофили“ и на партия „Русофили за възраждане на Отечеството“ Николай Малинов се е срещнал в Москва с руския външен министър Сергей Лавров. Срещата е била на 21 октомври, става ясно от сайта на „Русофили“.

Тази седмица в Софийския градски съд трябва да продължи делото срещу Малинов. То е във фаза „разпит на свидетели“ и за четвъртък са призовани трима, припомня Сега.

През септември 2019 г. прокуратурата шумно обяви, че е задържала председателя на Националното движение „Русофили“ Николай Малинов. След като изкара няколко часа в ареста, Малинов излезе срещу 50 000 лв. парична гаранция и обвинение в шпионаж в полза на руски организации и руски граждани. Доказателствата по делото, разпространени от прокуратурата, се оказаха куп материали за връзките между Русия и България, по които работил Малинов. Прокуратурата обяви, че той правел схеми за закупуване на български предприятия от руски фирми и така заплашил националната сигурност. Любопитен факт е, че всички документи бяха на руски с едно изключение –  справка, отнасяща се до оръжейната фирма „Дунарит“, която е обект на множество бизнес интереси и задкулисни скандали. Накрая стана ясно, че на двама руски граждани, с които Малинов е поддържал връзка – Леонид Решетников и Константин Малофеев, е забранено да влизат в България в следващите 10 години. Единият е бивш началник в руското разузнаване, другият – руски милиардер.

Тъй като прокуратурата не внесе делото срещу Малинов до 18 месеца, от 10 март м.г. е без мерки – отпадна наложената му парична гаранция, както и забрана му напуска България. Те не могат да бъдат наложени наново без законови основания за това. Пред „Сега“ неговият адвокат Димитър Вълчев обясни, че Малинов ще се яви в четвъртък за заседанието на съда, както се е явявал всеки път.

Според съобщението на „Русофили“ за срещата на Малинов с Лавров, разговорът им е бил продължение на този от септември. „Основната тема на разговора бяха възможностите на русофилските организации да съдействат за изграждането на пълноценен и позитивен образ на Русия; да помагат за утвърждаването на историческата памет в подкрепа на позитивни отношения между българския и руския народи; да се включват активно в диалога с неправителствени и политически организации в рамките на възможната и необходима „народна дипломация“, гласи съобщението.

Според Лавров „неправителствените организации по света с позитивно отношение към Русия могат да направят много по посока на утвърждаването на многополюсния свят, чиято основа, философия и цел е добронамереното и конструктивно сътрудничество между народите“.

ОТ АРХИВА

Пътуване на Миталов до Русия през 2019 г., след обвинението му в шпионаж, предизвика скандал в България. В края на 2019 г. стана ясно, че спецсъдията Андон Миталов е разрешил на Малинов да пътува до Русия, без да е искано преди това разрешение от прокуратурата. После Държавният департамент на САЩ да наложи забрана за влизане в страната на съдия Миталов и членовете на семейството му с мотив, че съдията е „замесен в сериозна корупция“. Това беше първият случай, в който българин е санкциониран от САЩ. В крайна сметка съдия Миталов не бе наказан дисциплинарно, тъй като не се събра мнозинство в Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече