Бежанци стреляли по граничния ни патрул, българският полицай загинал при първия изстрел

0

Главният секретар на МВР Петър Тодоров и вътрешният министър Иван Демерджиев дадоха повече информация за стрелбата на българо-турската граница, при която снощи загина граничен полицай. 30-годишният служител на МВР, който е от Елхово, е убит снощи около 20.35 часа в района на село Голям Дервент.

По думите на главен комисар Тодоров, граничният наряд в състав сержант Петър Бъчваров и служител на Минитерство на отбраната се натъкват на срез на оградата.

„Слизайки от служебното МПС, нашият служител осветява среза и последва изстрел от съседната територия на Република Турция. Още с първия изстрел колегата е убит. Военният успява да се укрие зад МПС-то, по него също се стреля и той отвръща. По думите му по него са произведени 10-15 изстрела. За щастие той остава невредим“, обясни главният секретар на МВР. 

Комисар Петър Тодоров уточни, че след стрелбата групата мигранти се оттегля към вътрешността на Турция.

„Осъществен е контакт с турските власти и са предприети действия. Това, което искам да подчертая е, че ще вземем всички необходими мерки. Разпоредил съм да има дълго оръжие във всеки наряд с цел безопасност на служителите. Другото, което е изключително важно, е да се пристъпи незабавно към законодателни промени. Не може от хиляди произнесени присъди да има само около стотина ефективни. Това води до чувство на безнаказаност в трафикантите. Незабавно затягане и повишаване суровостта на наказанията. Нека да се вземат от законодателния орган съответните мерки“, категоричен бе главният секретар на МВР.

Много екипи работят в Турция. Имаме уверението на турските власти, че тези хора ще бъдат намерени и изправени пред закона. Тези момчета – нашите полицаи – всеки ден спират с телата си безпрецедентния натиск на мигрантите. Това съоръжение – оградата, всеки ден се кърпи, но дупки се появяват отново, каза от своя страна министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Той бе категоричен, че в случая става дума за криминално деяние и „изключителна агресия“. 

„Уверявам ви, че ние ще отговорим с необходимата сила на тази агресия. Това означава, че ще бъдем абсолютно безкомпромисни към всеки, който създава опасност за живота и здравето на служителите на МВР. Ще изискам турската страна да подходи активно и да разбие каналджийските мрежи на територията си. Докато те не бъдат разбити изцяло, служители на реда ще бъдат под риск“, добави Демерджиев.

По думите му, полицаите, които са изпратени да охраняват границата, имат оръжие и са подготвени. Убитият полицай има 8-годишен опит, допълни Демерджиев, като изрази съболезнования на семейството и колегите на Петър Бъчваров.

„Това е първото нападение срещу наши служители с огнестрелно оръжие до момента. Имаше досега опити за нападение с хладно оръжие. Но сега говорим за огнестрелно оръжие, използвано от засада. В такава ситуация много трудно може някой да се предпази“, уточни Демерджиев.

Той коментира и обвиненията, че служителите на границата нямат бронежилетки.

„Тези хора по цял ден патрулират по границата. С една тежка бронежилетка това трудно може да се случи, а и попадението в случая е в главата на служителя ни. Така че много моля, експертите, когато заемат позиция, да бъдат обективни и все пак да имаме уважение към тези хора, които денонощно там с телата си защитават границата“, категоричен бе Иван Демерджиев. 

Вътрешният министър добави, че през нощта видеонаблюдението улавя само силуети. 

„Знае се накъде е тръгнала групата. Турските колеги са изпратили екипи, но за малко са се разминали. Турската страна работи активно. Правят се огледи и от двете страни на границата. Имаме уверение, че ще ни бъде предоставена цялата информация“, каза Иван Демерджиев. 

Той бе категоричен, че няма причина за кадрови промени.

„Това, че някой изрод е решил да стреля през границата, не може да говорим за кадрови промени. Ако имаше грешка в подхода и тактиката – да. Говорим за една изключително гнусна проява на един човек, който се надявам, че ще бъде изправен пред закона. Днес ще проведа разговор с турския вътрешен министър. А извършителят ще бъде съден в Турция“, заключи вътрешният министър. 

Във връзка със случая се отменя официалното отбелязване на празника на националната полиция – 8 ноември.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече