Елена Йончева категорична: Несправедливо е да не ни приемат в Шенген

0

България е изпълнила всички критерии за приемането ни в Шенген, което се признава от всички държави членки, донякъде и от Нидерландия. Но въпреки всичко, за да влезем в Шенген, трябва всичките 27 държави да гласуват „за“. Считаме, че е несправедливо отношението към България, включително и към Румъния, каза в интервю за БНТ Елена Йончева, евродепутат от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите.

По думите ѝ причините за нашето неприемане в Шенген в момента са чисто политически. Тя коментира и проблема с мигрантския натиск, като заяви, че Европа определено го е подценила през последните години, тъй като не е имало изградено законодателство, което да позволи ЕС да се справи с тази огромна бежанска вълна.

Йончева припомни, че в предишните години ЕС е имал и все още има обща политика по проблема с миграцията.

„Европейският съюз обаче не беше готов за големия наплив на бежанци през 2015-2016 г. Затова държавите, които са външни граници на ЕС като България, Гърция, Малта, Италия, поемат цялото бреме, цялата отговорност, което не отговаря на философията на Европейския съюз, където има споделена солидарност. Председател съм на групата по новото законодателство по предоставяне на убежище и миграция. Това е една група, която трябва да координира политиките на целия ЕП по законодателните промени, свързани с даване на убежище и миграция, което ще позволи България да не поеме цялата тежест“, коментира тя.

Йончева е категорична, че държавите членки на Европейския парламент трябва да бъдат убедени от необходимостта от реализацията на този механизъм, тъй като останалите държави в ЕС трябва да поемат отговорност наравно с държавите, които се намират на външните граници. В това трябва да бъде убеден и Съветът. „Против“ са държавите, които се намират във вътрешността на ЕС, защото за тях е по-приемливо отговорността да поемат държавите на външна граница – в случая България, Гърция, Малта“, коментира Йончева.

Според тези страни е достатъчно да се дават повече средства на държавите, разположени по външните граници, и те сами да се справят с проблема.

„Ние не искаме Брюксел да ни дава някакви пари и ние да се оправяме на място. Бихме искали цялата тази отговорност да бъде разпределена, да има механизъм за релокация, който не е задължително да бъде свързан с даване на средства.“

„В момента има действаща Агенция за бежанците за Малта, което е важно за България, защото в резултат на новите правомощия на тази агенция ще се изграждат бежански лагери извън ЕС, ако има бежански поток. Идеята е да има лагери в държавите по пътя между Афганистан и България, например“, каза евродепутатът от ПЕС. Йончева допълни, че започването на работа на тази Агенция в началото на 2022 г. е в резултат на нейните усилия и тези на нейния екип.

Категорична е, че каквито и огради да строим, не можем да спрем бежанския поток, ако има чужда злонамерена воля този бежански поток да влезе в България. Затова трябва да бъдем осигурени с други механизми, за да се справим с такива проблеми, ако се появят и в бъдеще.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече