„Лукойл“ в Италия временно се управлява от новото правителство

0

Новото италианско правителство, начело с министър-председателката Джорджа Мелони, постави вчера рафинерията на руския петролен гигант „Лукойл“ в Приоло, Сицилия, под „временно управление“ на държавата, за да избегне нейното затваряне и да гарантира непрекъснатостта на националните енергийни доставки, съобщи за Франс прес правителствен източник, предаде БТА.

Имаше опасност контролираната от „Лукойл“ рафинерия ИСАБ (ISAB) – една от най-големите в Европа, да спре производството си поради предстоящото влизане в сила в понеделник на 5 декември на ембаргото на Европейския съюз върху вноса на руски суров петрол по море.

„Временното администриране“ е предвидено за максимален срок от 12 месеца, уточни източникът. Правителството прие постановление в тази връзка.

„Спешната намеса има за цел да предпази едновременно стратегически национален енергиен обект и равнищата на заетостта, които са така важни за Сицилия и за цялата страна“, отбеляза Мелони в кратко изявление, без да уточнява съдържанието на постановлението.

С поставянето на рафинерията под държавен надзор Рим следва примера на Берлин, който през септември пое контрола върху дейностите в Германия на руската петролна група „Роснефт“, която управлява там множество рафинерии.

Оцеляването на рафинерията ИСАБ е заложено на карта, тъй като тя е принудена да се снабдява с петрол изцяло от Русия, при положение, че преди войната в Украйна делът на руския петрол беше 10-15%. Опасявайки се от санкции, европейските банки престанаха да финансират рафинерията и да и предоставят гаранциите, необходими за вноса на петрол от други страни.

ИСАБ има капацитет за рафиниране на 10 милиона тона суров петрол годишно с възможност той може да бъде увеличен до 14 милиона тона. Тя осигурява около 20% от националните нужди.

Това е временно решение, за да се избегне „блокирането на машини и дейности и последващи бедствия за заетостта“, коментира преди министерския съвет Ренато Скифани, управител на област Сицилия.

„Решението дружеството да мине под държавен надзор ще даде възможност да се търсят евентуални купувачи, без непременно да се изключва вариантът за национализация“, отбеляза той.

В тази връзка американският инвестиционен фонд „Кросбридж енърджи партнърс“ (Crossbridge Energy Partners) преговаря по споразумение с „Лукойл“ за купуване на рафинерията, чиято стойност се оценява на 1-1,5 млрд. евро, съобщи вчера в. „Файненшъл таймс“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече