Невероятно, но факт! Българи събраха половин милион за генератори за Украйна

0

550 000 лв. успя да събере дарителската кампания, организирана от издателя Манол Пейков.

„Това е най-вълнуващият момент в моя живот. Изчислихме, че българите са давали по 43 лв. на минута. Включиха се над 2000 души и фирми. С тези пари ще бъдат купени генератори за Украйна. Те ще осигурят топлина и светлина на болници и училища в Киев, Чернивци, Нетишин, Херсон и Болград“, каза Пейков в предаването (О)позиция на „Сега“. Той организира кампанията за генераторите във Фейсбук, на практика без медийна и властова подкрепа, но спечели подкрепата на свободните граждани. Постижението му е забележително на фона на все още разделените българи в отношението им към войната и Русия. „Това е голям комплимент за България и българите. Ражда се гражданско общество“, отбеляза Пейков.

„Тъжно е, че българското Министерство на отбраната не действа адекватно на ситуацията. То предпочете да продава генератори вместо да ги дарява в този тежък за Украйна момент“, отбеляза Пейков и описа как преди 2 дни големият футболист Андрий Шевченко, сниман на празния и тъмен стадион „Олимпийски“ в Киев, отправи призив към света за генератори за неговите сънародници. 

„Урокът след всичко това е, че трябва да се мобилизираме, да не се налага да бъдем държава в държавата, за да решим проблемите на държавата“, заключи издателят Манол Пейков. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече