Зеленски: Украйна освободи 1888 населени места

0

Украинската армия освободи от руска окупация 1888 населени места, заяви президентът Зеленски във вечерното си обръщение. Още толкова остават окупирани. 
 
„Това означава, че в момента на бойното поле се решава съдбата на милиони хора. Милиони, които могат да бъдат спасени. Нямаме право да оставим никого в руска окупация. И в руските филтрационни лагери, в които пропаднаха хиляди. И на руска територия, където бяха депортирани стотици хиляди“, каза Зеленски. 
 
Комисията по външна политика на американския Конгрес прие резолюция, в която действията на Русия срещу Украйна се определят като геноцид. Документът е с авторството на сенатори от Демократическата и Републиканската партии и призовава американското правителство да наложи санкции на виновните за войната руснаци по закона „Магнитски“. По същия закон са санкционирани българите Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков.

Резолюцията призовава САЩ, НАТО и европейските съюзници да поддържат правителството на Украйна, за да се предотврати геноцида над украинския народ от страна на Русия, да се основат трибунали и да започнат международни криминални разследвания, за да бъдат подведени под отговорност руското политическо ръководство и военните, виновни за агресивната война, военните престъпления, престъпленията срещу човечността и геноцид. 

Наскоро няколко държави обявиха Русия спонсор на тероризма. Международният наказателен съд вече води разследване срещу Русия за предполагаеми военни престъпления. 

Руските власти нееднократно отричат, че РФ е виновни за военни престъпления, в Москва дори наричат фалшиви новини данните за масови убийства на цивилни в украинските градове, независимо от многобройните доказателства.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече