„Унгария е най-зле от целия ЕС“

0

„Унгария пое водачеството и вече е страната с най-висока инфлация в Европейския съюз – цели 23.1% на годишна основа през ноември. Това стана ясно от официалните данни на Унгарския централен статистически офис, публикувани на 8 декември. Най-много (66%) са поскъпнали цените на енергията (вкл. природен газ и ток), следвани от цените на храните (44%)“, коментира в профила си във Фейсбук икономистът Георги Ангелов от „Отворено общество“.

„При това, за разлика от други страни където инфлацията вече намалява (в Естония инфлацията се забавя вече трети пореден месец), в Унгария инфлацията вероятно ще продължи да се увеличава, тъй като тези дни беше отменен таванът на цените на горивата поради дефицит на горива в страната. Цените на горивата моментално се вдигнаха с десетки проценти (дизелът с 45%), което ще увеличи инфлацията през декември. Съответно, Унгария най-вероятно ще затвърди водачеството си по размер на инфлацията и през следващите месеци.

Всъщност, подобна прогноза имат и унгарските институции. Управителят на Унгарската централна банка Дьорд Матолчи предупреди тези дни, че не просто Унгария има най-висока инфлация, но ситуацията е близо до критична. Управителят прогнозира, че и следващата година Унгария ще е с най-висока инфлация в Европейския съюз. „Трябва да осъзнаем, че финансовите и икономическите индикатори на Унгария са сред най-лошите в цяла Европа“, обяви Матолчи. Без промяна в икономическата политика ни очаква цяло десетилетие на стагнация и стагфлация, допълни той на изслушване в парламента.

Унгарската централна банка прави отчаяни опити да удържи ситуацията, с рязко вдигане на лихвите (13% основна лихва и 25% лихва по рефинансиране) и валутни интервенции. Унгарската валута се срина през последната година заради високите цени на вносните енергийни ресурси и разхлабената фискална политика.
Всичко това разбива на пух и прах пропагандата, която ни убеждава колко е добре в Унгария, която поддържа добри отношения с Русия, купува си руски газ и петрол и едва ли не цъфти поради тази причина (е, не цъфти, а всъщност е най-зле).“

„Но още по-интересно е на фона на дебатите „за“ и „против“ еврозоната. Основен аргумент на противниците на еврозоната е, че страните извън еврозоната са изложени на по-малко рискове, защото имат собствена монетарна и валутна политика. За тяхно съжаление, Унгария разбива този мит. Неслучайно унгарците силно подкрепят приемане на еврото – защото усещат на гърба си каква е алтернативата“, заключава Ангелов.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече