Показаха банкнотите с крал Чарлз III

0

Първите банкноти с образа на крал Чарлз III ще влязат в обращение до средата на 2024 г., съобщи Английската централна банка и представи дизайна им, цитирана от АФП и БГНЕС.

„Портретът на краля ще се появи върху съществуващите дизайни на четирите полимерни банкноти (5, 10, 20 и 50 паунда), без да има други промени в съществуващите дизайни“, заяви централната банка.

„Образът на Краля ще се появи на лицевата страна на банкнотите, както и като камео в прозрачния защитен прозорец.“

Снимка: Официален туитър акаунт

74-годишният Чарлз стана крал след смъртта на майка си кралица Елизабет II през септември.

Първите монети с неговия образ влязоха в обращение по-рано този месец.

Новите банкноти са с гравиран портрет на Чарлз, базиран на снимка, притежавана от кралското семейство и предоставена през 2013 г., съобщиха за АФП от Английската централна банка.

Дизайнът беше „финализиран през последните месеци“ и одобрен от краля, отбеляза тя. Банкнотите ще се произвеждат масово от първата половина на 2023 г.

Сегашните полимерни банкноти с портрета на кралицата ще останат законно платежно средство, което може да продължи да се използва.

Новите банкноти ще бъдат отпечатани само за да заменят износените си предшественици и да отговорят на евентуално цялостно нарастване на търсенето, заяви централната банка.

Това означава, че от средата на 2024 г. нататък банкнотите, на които са изобразени двамата монарси, ще бъдат в съвместно обращение.

„Много съм горд, че банката публикува дизайна на новите ни банкноти, които ще носят портрета на крал Чарлз III“, заяви в изявление нейният управител Андрю Бейли.

„Това е значим момент, тъй като кралят е едва вторият монарх, който се появява на нашите банкноти“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече