Румен Радев: Парламентът явно се дави все повече в скандали вместо да приема закони

0

Парламентът явно се дави все повече в скандали, в предизборно говорене, вместо да приема законодателството по Плана за възстановяване. Това каза на брифинг пред журналисти държавният глава Румен Радев след традиционния Богоявленски водосвет на бойните знамена, флаговете и знамената-светини на Българската армия пред Паметника на Незнайния войн в София.

Аз не искам да говорим за трети мандат, преди да сме изчерпали всички възможности около втория мандат, каза Радев по повод отхвърлената от Народното събрание декларация с национални цели и приоритети, внесена от „Продължаваме Промяната“, предава БТА.

Ще обявя решението си за третия мандат, ако стигнем до такъв, в срок, каза още Радев.

Едва ли има партия, която да изключи приоритетите, представени в тази декларация, от своите програми. Всички искат повече сигурност, по-силна икономика, по-качествено здравеопазване, образование. Въпросът е как ще стигнем до тях, коментира президентът. Радев добави, че иска конституционната процедура с втория мандат да бъде изчерпана докрай, като „Продължаваме Промяната“ имат време до вторник или да представят пред президента състав на Министерски съвет, или да върнат празна папка.

Парламентът обяви, че проектозаконите по Плана за възстановяване и устойчивост са приоритет, но те не се движат с необходимата скорост, някои изобщо не са потеглили, коментира президентът. В парламента непрекъснато се говори, че Шенген също е приоритет, но двата важни закона за Шенген – това са антикорупционният и законът за отговорността на главния прокурор – също не се движат. Ако този парламент не ги приеме, ние няма да можем да се възползваме пълноценно от постигнатото на дипломатическия терен и на най-високо политическо равнище, смята Радев.

Той заяви, че за първи път от 11 години България получи ясна подкрепа и дата за Шенген – най-късно октомври 2023 г. Но, за да се възползваме пълноценно, е критично важно тези два закона да бъдат приети в българския парламент, посочи Радев.

Държавният глава прие почетния строй на представителните части на Българската армия и положи венец пред паметника на Незнайния воин. На ритуала по освещаване на знамената присъстваха председателят на Народното събрание Вежди Рашидов, служебният министър-председател Гълъб Донев, служебният министър на отбраната Димитър Стоянов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, кметът на София Йорданка Фандъкова, депутати, военни, общественици и граждани.

Той поздрави военнослужещите за празника и им пожела „здраве, сили и енергия“ в сериозните предизвикателства, които ги очакват тази година.

Нееднократно съм подчертавал, че модернизацията не е еднократен акт, а непрекъснат процес. Крайно време е да осъзнаем, че националната сигурност е фундаментът за просперитета на всяка една държава, заяви Радев.

По думите му национална сигурност не се гради за година или две, нито трябва да се сещаме за нея, когато в близост до нас избухне конфликт.

Националната сигурност означава непрекъснат ангажимент и усилия, не само на Министерството на отбраната, но и на всички полици, и на цялото ни общество. Затова се надявам, че най-сетне ще се прояви разум да има една систематичност, дългосрочна стратегия, ясна визия за развитие на въоръжените ни сили, коментира още държавният глава.

Според него най-важният елемент в националната сигурност са хората в армията – тяхната мотивация, подготовка и оборудване.

Румен Радев добави, че Министерството на отбраната прави всичко възможно да гарантира летателната годност на изтребителите МиГ-29 и тази година. Това е много тежка задача, свързана с редица компромиси. Летците ни летят все по-малко и това е много опасно, добави президентът.

Докато окомплектоваме цяла боеспособна ескадрила, способна да носи бойно дежурство, ще минат много години. Дотогава ние трябва да намерим решение, трябва да намерим вариант. Вариантите, по които работим в Министерството на отбраната, са изтребители втора ръка, на лизинг, от съюзническа държава, коментира Радев.

Богоявленският водосвет беше отслужен от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний в съслужение със свещеници от Българската православна църква.

В ритуала тази година са включени знамената-светини на Тринадесети пехотен Рилски полк, Петнадесети пехотен Ломски полк, Двадесет и трети пехотен Шипченски полк, Тридесети пехотен Шейновски полк, Шести пехотен Търновски полк, Двадесет и четвърти пехотен Черноморски полк, Двадесет и пети пехотен Драгомански полк и Щандарта на 1-ви конен полк, както и бойните знамена на Националната гвардейска част, Военната академия „Г. С. Раковски“, военните формирования 44 510 – София, 22 320 – Божурище, 28 860 – Горна Малина, 24900 – Враждебна и представителните знамена на видовете въоръжени сили.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече