Ангел Кунчев: При температура и силна отпадналост – право при доктора

0

От днес област Бургас и Шумен са в грипна епидемия. Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев коментира пред БНТ, че в ситуацията много е важно отношението и на самите родители, освен контролът, който трябва да е качествен и реален. Той определи действията на здравните власти в Бургас като адекватни и навременни.

Прогнозира, че междусрочната ваканция на учениците най-вероятно няма да бъде удължена с 2 дни на национално ниво, с оглед епидемичната обстановка, тъй като ситуацията е различна в отделните региони на страната, а грипът тази година е дошъл 10-ина дни по-рано.

Здравните власти отчитат по-висока заболеваемост от грип във Варна, Ямбол, Добрич и Пазарджик.

Изтъкна, че сега разпространението на грипа е най-застъпено при децата. Призова родителите да не подценяват грипа.

„Ако имаме такива симптоми – задържане на висока температура 2-3 дни, затруднения в дишането, силна отпадналост, това си е причина за медицински преглед и сериозно лечение“.

Подчерта, че не е задължително при грипна епидемия да има грипна ваканция. Следим много показатели, които дават по-ясна картина, каза Кунчев.

Каза още, че при чиста вирусна инфекция няма полза от антибиотици. Лекар трябва да прецени дали няма бактериална компонента, това пациентът не бива сам да го прави.

Антивирусните препарати са ефективни до 48 часа, подчерта доц. Кунчев.

По думите му грипът не е изместил напълно коронавируса, макар и той сега да протича по-леко.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече