Факти и конспирации: Тайният елит, който иска да управлява света

0

Те искали да управлява света, налагали нов световен ред в полза на елитите за сметка на обикновените граждани? Подобни конспиративни твърдения се чуват често по адрес на Клаус Шваб и сподвижниците му. Кой е той?

„Според Световния икономически форум (СИФ) скоро ще ни бъде позволено да ходим единствено пеша или да си споделяме най-много една кола, докато елитът продължава да лети с частните си самолети и да крои тъмни планове.“ Това пише потребител в група в Телеграм. Той визира Световния икономически форум в Давос – годишната конференция, която се провежда в продължение на няколко дни в малката швейцарска община. В нея участват над 2500 души, сред които водещи политици, представители на бизнеса и неправителствения сектор. 

Когато толкова влиятелни личности се събират на едно място, няма как конспиративните теории да не наберат скорост. В интернет многобройни текстове и видеоклипове говорят за това как СИФ дърпа конците, обсъжда се и планът, известен като „Голямото нулиране“. За какво точно става дума?

Наративът за „тайния елит“ – неизменна част от конспирациите

СИФ е основан пред 1971 година от германския икономист Клаус Шваб под името Европейски мениджърски форум. Събитието се финансира от членски вноски и обществени субсидии. Целта му е „да подобри състоянието на света“. Според последователите на конспиративните теории обаче се преследват съвсем различни намерения. Те смятат, че Шваб иска да наложи „нов световен ред“, който да е в полза на елитите за сметка на обикновените граждани. 

„Мотивът, че има елит, който действа под някаква тайна форма, е основен за почти всички теории на конспирациите“, казва Катарина Клайнен-фон Кьонигсльов от Хамбургския университет. Променя се само съставът на този елит. „Понякога това са евреите, понякога – Католическата църква, Джордж Сорос или пък Клаус Шваб“, обяснява професорката по журналистика. 

Идеята, че различните участници в тези срещи имат споделен интерес от някаква глобална конспирация, е твърде опростена. В подобни форуми участват твърде много хора, за да може да се запази в тайна такава голяма конспирация, казва Клайнен-фон Кьонигсльов. „Ако толкова много хора са знаели за нея, тя би трябвало да стане публично достояние в някакъв момент.“ Освен това списъкът на участващите държавни представители е публично достъпен, така че срещата не е толкова тайна, колкото твърдят идеолозите на конспирацията.

„Голямото нулиране“

Всъщност Клаус Шваб се превърна в основна мишена на феновете на конспирациите през юни 2020 година. Тогава инициативата му „Голямото нулиране“ (The Great Reset) стана публична. Малко по-късно излезе и книгата с почти същото име, която той написа заедно с икономиста Тиери Малере. Идеята на книгата гласи: че пандемията от коронавирус трябва да бъде използвана, за да станат обществата и световната икономика по-справедливи, социални и екологични. 

Шваб говори за т.нар. капитализъм на заинтересованите страни (Stakeholder-Kapitalismus). „В общи линии това е отказ от чистото максимизиране на печалбата на компаниите и икономическата политика за максимизиране на брутния вътрешен продукт за сметка на един по-широк поглед към правенето на бизнес“, казва Матиас Дирмайер от Института за германската икономика в Кьолн. „Тогава вече не става въпрос само за това да печелите колкото се може повече като човек, като компания или като държава, а да осигурите справедливост на тези различни заинтересовани страни във възможно най-голяма степен.“

Теорията за заинтересованите страни в капитализма не е нещо ново в бизнес икономиката. Подходът, при който се ограничават например екологичните щети или се заплаща справедливо на служителите, за да се укроти донякъде нерегулираният капитализъм, е сходен с концепцията за социална пазарна икономика, обяснява икономистът Дирмайер. За държави като Германия тя далеч не е нещо революционно за разлика от страни със слабо развита социална държава като САЩ.

В идеите на Шваб няма нищо революционно

Според Шваб съществува опасност деиндустриализацията на цели региони, ускорена от глобализацията, да доведе до масова безработица и липса на перспективи. „Шваб смята, че това може да застраши демокрацията, ако антидемократичните сили се опитат да се възползват от това недоволство“, казва Дирмайер. За да се противодейства на тази заплаха, трябва да бъдат приложени социални системи за сигурност, смята основателят на СИФ. Но идеите му далеч не са иновативни, обяснява Дирмайер, затова и в научния свят книгата не се радва на особена популярност. 

Според Клайнен-фон Кьонигсльов книгата се радва на такъв интерес сред конспираторите заради периода, в който излезе. СИФ и Шваб са обвинени, че са създали пандемията, за да наложат „новия световен ред“. Тъй като книгата като цяло съдържа основно отвлечени идеи, последователите на конспирациите имат много възможности за интерпретация, казва професорката. „След това отделни изречения се изваждат от контекста и служат като предполагаемо доказателство за собствения им разказ.“ Например, че Шваб иска да забрани шофирането на автомобили или невярното твърдение, че съществува изискване да се убиват домашни любимци, за да се пази климатът. 

Конспираторите разчитат книгата по различен начин

Конспиративните митове за Шваб и СИФ се разпространяват от различни групи – както от противници на глобализацията, така и от крайнодесни. Сред тях са руският идеолог Александър Дугин и Стив Банън – бившият стратег на Доналд Тръмп.

Митовете за „Голямото нулиране“ се различават в зависимост от страната, в която се разпространяват, казва Дирмайер. „В Германия и Европа обвинението срещу Шваб е, че сега навлизаме в епоха, в която неолиберализмът взема връх. В крайна сметка ще бъдем контролирани от корпорации и ще трябва да се откажем от свободата си.“ От друга страна, в САЩ Шваб е обвиняван, че иска да въведе социализъм, като призовава за експроприация от корпорациите. „Конспиративните разкази обикновено са свързани с наративи, които вече съществуват – недоволства, които могат да бъдат активирани и емоционализирани“, казва Дирмайер.

В конспиративните разкази цялото зло на света се персонализира в отделни хора като Клаус Шваб. Освен това всички конспиративни идеологии рисуват апокалиптична картина на света. Тя може да стане опасна, когато, както в случая с „Голямото нулиране“, елитите са обвинени, че искат да упражнят насилие срещу народа. Защото такива крайни разкази за жертви могат да накарат хората да се чувстват принудени да прибягнат до насилие, за да се отърват от злото.

Автор: Паскал Зигелков, Дойче Веле

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече