Екскурзия до Мексико се превърна в кошмар за 27 българи. Вижте какво се случи

0

Екскурзия до Мексико се оказа кошмар за 27 български туристи. Толкова е броят на българите, пътували организирано с различни български туроператори в последните месеци, които са били задържани още при пристигането им на летище „Канкун“ и след това депортирани обратно с обяснението, че нямат предплатен хотел. Някои от потърпевшите са престояли и няколко дни в арест.

За тези инциденти, които са започнали от октомври миналата година, алармира Обединение „Бъдеще за туризма”. От сдружението са потърсили помощ от министерствата на външните работи и на туризма, както и от посолството на България в Мексико и почетния консул на Мексико у нас. До момента обаче няма яснота на какво се дължат тези задържания и депортирания и дали проблемът е решен и подобни неприятни инциденти няма да се случват занапред.

„Случаите на недопускане на български туристи започнаха през октомври 2022 г. и всички те са на летището в Какнун“, разказва пред БТА Димитър Балтов, заместник председател на ОБТ. Той твърди, че задържаните българи са били с всички необходими документи на територията на Мексико.

„Веднага след приземяването на самолета избирателно някои от пътниците от Източна Европа и от бивши съветски републики са отклонявани и от униформени лица са отвеждани в отделни помещения, където им прибират мобилните телефони и ги експулсират обратно със същия самолет под предлог, че нямат предплатен хотел и не могат да пребивават в страната“, казва Балтов, който е управител на „Руал Травел“ – един от туроператорите с депортирани клиенти.

Потърпевшите са разказали, че никой не се е интересувал от издадените им ваучери, властите се държали грубо и никой не е говорил друг език, освен испански. Не им е било позволено да се обадят до посолството ни в Мексико. Някои от задържаните са престояли в килия 4 дни. Освен всичко останало багажът на немалка част от депортираните клиенти е изгубен и не е възстановен.

След неприятния случай с техни клиенти през декември от „Руал Травел“ изпращат писмо до Министерство на Външните работи и получава следния отговор:

„Като причина за отказ за влизане в Мексико, властите посочват несъответствие в представената от лицата информация при проведено събеседване с тях и по-специално – липса на предплатена хотелска резервация, което е прието като невъзможност за доказване на адрес на пребиваване в Мексико. (…) В резултат на проведени срещи от страна на представител на Посолството на Република България в Мексико със служители на Националния миграционен институт, са били предоставени сходни на посочените в горното писмо причини за недопускането на българските граждани. Изискани са копия на издадените решения за отказ на достъп до територията на Мексико на българските граждани, като при получаването им, ще бъдат предоставени на Вашето внимание. Посолството на Република България в Мексико продължава да поддържа връзка с мексиканските власти, с оглед изясняване на ситуацията.“

От събраните от членовете на ОБТ данни става ясно, че средно между 5 и 10% от българите пътуващи, организирано от туроператори до Канкун, са се сблъскали с проблема през последния месец. Единственият случай с благоприятен изход е на четирима туристи на „Глоб Травел“, съобщава Медиапул. Мексиканските власти конфискуват телефоните им, но един от групата има смарт часовник и успява да изпрати съобщение до българския консул в Мексико. След неговата намеса туристите били допуснати на територията на страната.

От ОБТ настояват за спешна и решителна реакция от страна на Министерство на външните работи, Посолството на България в Мексико, както и почетния ни консул в Мексико „с цел преустановяване на описаната абсолютно недопустима практика на мексиканските власти, при положение, че двете държави поддържат дипломатически отношения“. 

Все още няма официална позиция от министерствата на външните работи и на туризма по случая.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече