Бившият член на ВСС Иван Димов задържан с европейска заповед от Австрия за пране на 170 хил. евро

0

Бившият член на Висшия съдебен съвет (ВСС) Иван Димов е бил задържан в петък край Пловдив по искане на австрийските власти. Той се издирва с европейска заповед за арест от Австрия. Новината беше съобщена първо от „24 часа“.

Окръжният съд в Пловдив уважи искането на прокуратурата Димов да остане в ареста, докато магистратите не се произнесат по искането на Австрия, пише „Сега“, като се позовава на информация от съда. Австрийските власти подозират Димов в пране на пари от банкови преводи в размер на 170 000 евро. Според искането им престъплението е извършено в периода март-май 2022 г., обясни пред „Сега“ Галина Андреева, която е говорител и зам.-шеф на Окръжната прокуратура в Пловдив.

Прокурор Андреева обясни, че производствата по европейски заповеди за арест се развиват в рамките на 7-14 дни. Има вариант и исканото лице само́ да се съгласи да бъде предадено. Димов обаче не го е направил, затова и има право да обжалва определението на окръжните съдии пред апелативните. Ако го стори, делото на апелативно ниво ще се гледа на 16 февруари.

Пред съда защитата на Димов е пледирала, че той е „избран“ заради приемането ни в Шенген, разказва „24 часа“. „В края на януари в България имаше делегация от Австрия. Едно съдебно дело може да бъде залог. Ние искаме да влезем в Шенген“, обяви адвокат Красимир Елдъров, който защитава Димов заедно с Емануил Йорданов. Самият Димов каза в съда, че е бил следен, за да бъде задържан в района на Пловдив. Според адвокатите му клиентът им не е потърсен нито в дома му, нито в офиса му. „Той има постоянен адрес, който е близо до сградата на МВР, където трябва да се получи заповедта. Тя е издадена на 31 януари, а арестът е на 3 февруари. Някой е бездействал няколко дни, а Димов е задържан на автомагистралата като бездомен автоджамбазин“, заяви адвокат Йорданов.

Колкото до обвинението за пране на пари, Димов твърди, че всички средства е получил напълно законно. Те му били изпратени от клиент в специална сметка и с инструкции как да ги използва. „Съдействах му да си открие българска сметка, както и да открие фирма у нас. Помоли ме, докато това стане, средствата да останат в моята адвокатска сметка“, обясни Димов пред съдия Елена Захова. Според него е възможно в Австрия да не знаят какви са взаимоотношенията му с човека, който му е изпратил парите. „Никъде тук не пише, че съм му адвокат. Може би не са проверили“, заяви той. И добави, че единственият му допир с австрийската банкова система е теглене от банкомат и обмяна на валута в чейндж бюро.

Според съдия Елена Захова в случая не следва да се обсъжда наличието на обосновано предположение за вината на бившия магистрат. „Става въпрос за взаимно доверие между страните-членки на Европейския съюз“, каза тя и добави, че европейската заповед за задържане съдържа достатъчно данни за Димов, а по нищо не е показано, че той не може да пребивава в ареста.

Кой е той

В момента Иван Димов е Председател на Международния арбитражен съд при Сдружение „Алианс за правно взаимодействие“. Освен член на ВСС, той е бил военен съдия, депутат от ОДС и председател на Окръжния съд в Сливен.

Като член на ВСС Димов ще бъде запомнен със скандала „Красьо“, който разтърси съвета ВСС през 2009 г. Тогава членът на ВСС Иван Колев обяви по време на заседание на съвета, че „черничък човек с ланци“ от Плевен казвал на кандидати за шефове в системата, че може да им осигури избиране срещу 200 000 евро, тъй като имал списък с до 13 членове на ВСС, които можел да купи.

Последваха проверки, които установиха множество контакти на сочения тогава за кадровик в съдебната система Красимир Георгиев – Красьо с магистрати. Стана ясно, че той, както и колегата му Стойко Стоев, са говорили с Георгиев. При Димов бяха засечени 33 разговора, като в 24 от случаите е набирал бизнесменът. Продължителността на разговорите е от 4 до 175 секунди. Част от контактите са на дати, когато са провеждани избори за административни ръководители.

Стойко Стоев и Иван Димов подадоха оставки – Стоев, защото искал да изчисти името си, а Димов – защото посочи, че не иска да създава проблеми. После Димов отказа да напусне сам съвета въпреки констатациите на колегите му, че е уронил престижа на съдебната власт и е нарушил етичните правила на професията. Заяви, че не разбира защо да е укоримо да общуваш с Красимир Георгиев, който, когато Димов е говорил с него, бил човек с чиста репутация.

След като все пак напусна съвета, той се върна на работа в Окръжния съд в Сливен, но в крайна сметка беше уволнен дисциплинарно.

Министри, депутати и магистрати се обаждат във ВСС, за да лобират за назначаването на някои съдии и прокурори. Това признание направи Иван Димов, разпитан като свидетел по делото за лъжесвидетелстване срещу Красимир Георгиев през април 2011 г. Преди това Димов никога не се е оплаквал от натиск.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече