Политолог: Армията на негласуващите стана мнозинство

0

Българските партии продължават да делят една разделена нива, която е със синори, от 30 години насам. И армията на негласуващите стана мнозинство. Това не са аполитични хора. Те искат политиците да си вършат работата, да не бъдат сервитьори на скандали. 

Това каза Любомир Стефанов, политолог и преподавател в Нов български университет, по БНР. Очакваме да разберем старата максима дали 1+1 прави 2 в българския парламент, или 1 и половина, или минус 1. Този път от ПП и ДБ са разчели, че 1+1 ще направи поне 2 и половина. Новата коалиция има шанс, ако успее да си изглади старозаветните проблеми – когато замирише на победа, да се изпотрепят за реденето на листите. Това може да се превърне в братоубийствено клане, което да им попречи да спечелят избори, които са нарисувани, и да ги загубят много цветно.“ заяви още Стефанов. 

Той посочи, че лявото в България не успяло да се напълни със съдържание, а БСП не е успяла да излезе от образа си на „аграрно-консервативна провинциална партия“ от началото на прехода. По времето на Станишев, когато партията губеше избори, печелеше почти 1 милион гласа, напомни Стефанов. И подчерта, че списъкът „Магнитски“ ще се превръща във все по-голям проблем за ГЕРБ. 

НДСВ са екзотична опция, разчитаща на носталгия, която обаче едва ли ще сработи, каза още политологът. „ИТН очевидно правят много лаишки опит да влязат в парламента“, с възможността да стартират референдум, коментира Стефанов. По думите му, „ако е имало някакъв ореол, някаква енигма зад явлението Станислав Трифонов, вече я няма“. 

По думите на Стефанов за новата коалиция „Заедно“ на Ива Митева и Любомир Каримански „експертите нямат харизма. Гражданите обичат лидери, които да следват“. Тези двамата не успяха да се утвърдят и да оставят следа“, коментира още политологът. 

Партия „Български възход“ е започнала „да импонира устойчиво на българските гласоподаватели“ заради готовността на Янев да си сътрудничи с всеки, който предлага работещи решения, а предполагаема коалиция с ВМРО „ще изкристализира патриотичните нотки, които липсваха до този момент на партията, изтъкна Любомир Стефанов.

„Възраждане“ е стигнала тавана на електоралната си подкрепа, смята политологът.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече