В Еврокомисията забраниха TikTok

0

Европейската комисия забрани на персонала си да използва китайското приложение TikTok поради опасения за сигурността. Служител е казал пред „Политико“, че на всички е било наредено да изтрият TikTok от служебните си смартфони и че трябва да премахнат приложението и от личните си устройства, ако на тях имат инсталирани приложения, свързани с работата.

Увеличаването на броя на западните правителства, които забраняват и ограничават използването на приложението, се дължи на доказателства, че китайските технологични компании допринасят за събирането на разузнавателни данни от комунистическата партия, особено когато става въпрос за високопоставени политически фигури и длъжностни лица.

Други европейски институции, включително Съветът и Парламентът, вероятно ще последват в крайна сметка със забрана на китайското приложение, като Парламентът вероятно ще се нуждае от повече време, за да въведе такава политика.

Подобна забрана на TikTok вече е въведена в САЩ, а Нидерландия също обмисля подобен начин на действие. 

Миналия август британският парламент изтри акаунта си в TikTok, след като депутати, санкционирани от Китай, изразиха опасения относно сигурността на данните. Френският президент Еманюел Макрон през декември нападна компанията, като я нарече „измамно невинна“ и причина за „истинска зависимост“ сред потребителите, както и източник на руска дезинформация.

TikTok също така е разследван от европейския орган за защита на данните в Ирландия за потенциално незаконно прехвърляне на данни на европейски граждани към Китай. TikTok призна в началото на ноември, че някои от служителите му в Китай имат достъп до данни на европейски потребители на платформата. В опит да смекчи страховете, компанията обяви миналата седмица, че обмисля запазването на информацията на европейските потребители в три центъра за данни в Европа.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече