Домбровскис предположи, че България може да влезе в еврозоната през 2025 г.

0

Възможна дата за присъединяването на България към еврозоната е 1 януари 2025 година, заяви по Нова Валдис Домбровскис, изпълнителен заместник-председател на Европейската комисия (ЕК), който отговаря за икономиката в интерес на хората. Той е на посещение в България и днес ще има срещи с президента Румен Радев, служебния премиер Гълъб Донев и министри от кабинета.

Вицепрезидентът на ЕК отбеляза, че държавите се присъединяват обичайно от 1 януари, защото това е по-полезно за практическите цели. Така той задочно отговори на аргументите на финансовия министър Росица Велкова, че е възможно приемането ни 1 юли 2024 г. (виж по-долу).

Основното, което ни забавя по пътя към еврозоната, е инфлацията, категоричен е Домбровскис. Това е единственият технически критерий (от т.нар. критерии за конвергенция), който България не изпълнява и главната пречка пред присъединяването й към еврозоната от началото на 2024 година.

Критерият инфлация подлежи на оценка от експертите на ЕК. Тази оценка показва, че критерият не може да бъде покрит, каза Домбровскис. Той смята, че сред първите стъпки за овладяване на инфлацията е укротяването на енергийните цени. По думите му това е проблем не само за България, но и за цяла Европа. Това е първият начин да се укроти инфлацията. На второ място, това са мерките за подпомагане на икономиката. Фискалната политика трябва да е стабилна, затова мерките за подпомагане трябва да са временни и целенасочени, уточни Домбровскис.

Запитан за четирите закона, които не бяха приети от 48-ото НС, Домбровскис каза, че „това са закони, които трябва да бъдат гласувани, защото това също ще бъде оценено. Но като срокове е възможно тези закони да се приемат за няколко месеца. Докато инфлацията изисква повече усилия“.

„Присъединяването към еврото определено носи сериозни ползи, включително повече финансова стабилност, по-ниски трансакционни разходи и прозрачност за предприятията. Това са все ползи, които способства за икономическото развитие на страната. Това сме го видели в страните с по-нисък БВП на глава от населението“, каза Домбровскис.

Във връзка с притесненията за отлагането вицепрезидентът на ЕК отбеляза, че ненапразно понякога европейския валутен механизъм се нарича „чакалня“.

Важното е да не се отклоняваме от пътя заради това закъснение. Някои страни са чакали много по-дълго в т.нар. „чакалня“. Като например Латвия и Литва. Те бяха 8-9 години в тази чакалня, за да могат да се присъединят. Мисля, че разумното време за изчакване на България ще бъде по-кратко“, каза Домбровскис.

„На първо място, всички знаем глобалния икономически конфликт, руската агресия срещу Украйна доведе до нарастване на енергийните цени, особено в ЕС, икономическите нарушения се усещат по-силно в Източна Европа. Инфлацията в България съществено надвишава критериите от Маастрихт, но пак е по-малка от централноевропейските страни като Полша, Унгария и Чехия. В Балтийските държави също този глобален икономически ефект задълбочава проблемите“, каза Домбровскис. Той изтъкна, че България в никакъв случай не е страната с най-висока инфлация в Източна Европа.

Преди дни по БНР финансовият министър Росица Велкова каза, че е възможно към юли тази година да успеем да покрием критерия за инфлация – „не на 100%, а както е направено при Хърватия, с изключване на страни“.

Следващият парламент би могъл приоритетно да разгледа и приеме необходимите четири закона, които правителството отново ще внесе за обсъждане и разглеждане, каза още Велкова.

Така през юли тази година страната ни ще може да подаде извънреден конвергентен доклад за присъединяване към еврозоната на 1 юли 2024 та година, отбеляза министърът на финансите.

Разговорите, които водихме с Европейската комисия са, че ако целият процес мине гладко, няма да има законодателна и нормативна пречка България да се присъедини към еврозоната на 1 юли 2024 година, каза Велкова.

По думите ѝ, ако това се случи, ще бъде прецедент, защото сега няма държава, която да се е присъединила към еврозоната с дата, различна от 1 януари, но не е забранено и невъзможно, посочи финансовият министър.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече