След два дни протести: Грузия оттегли закона за „чуждестранните агенти“

0

След многохилядни протести управляващите в Грузия оттеглиха скандалния закон за „чуждестранните агенти“, който бе определен от опозицията като закон в „руски стил“, предадоха световните агенции. Парламентът подкрепи на 7 март  на първо четене закона, чиято цел бе да лепне позорящи етикети на сдружения на гражданското общество и независимите медии в Грузия.

40 000 души протестираха в сряда вечер в Тбилиси и влязоха в сблъсъци с органите на реда.

Управляващата партия „Грузинска мечта“, инициатор на законопроекта, общественото движение „Народна власт“ и парламентарното мнозинство излязоха днес с изявление, в което се казва:

„Трябва да бъдем много внимателни към мира, спокойствието и икономическото развитие на нашата страна, както и към напредъка на Грузия към европейска интеграция. Ето защо е необходимо да изразходваме енергията на всеки един от нашите граждани не за конфронтация, а за развитието на страната в правилната посока“. Като взехме предвид всичко гореизложено, ние, като правителство, отговорно пред всеки член на обществото, решихме недвусмислено да оттеглим подкрепения от нас проектозакон без никакви резерви“.

По време на втория ден на масовите протести полицията арестува още 10 участници и така техният брой нарасна на 113. Опозицията постави ултиматум в две точки – отхвърляне на „руския“ законопроект и незабавно освобождаване на задържаните. Едночасовият ултиматум изтече и водачът на опозицията Георгий Вашадзе (лидер на партията Стратегия Агмашенебели) обяви „преминаване към други действия“, след което призова всички да обградят парламента и тази сутрин да не допуснат вътре депутатите, за да не гласуват закона.

Протестът наистина се насочи към парламента и част от хората опитаха да разбият порта към двора му. В отговор струпаните многочислени полицейски части отговориха с удари с палки, струи от водно оръдие и сълзотворен газ. Протестиращите пък мятаха бутилки със запалителна течност, чупеха стъкла и опитаха да бутнат подвижните полицейски заграждения.

Протести имаше също в Батуми и други градове.

Законопроектът, който разбуни грузинското общество, изисква неправителствени организации и независими медии, които получават повече от 20% от финансирането си от чужбина, да се регистрират като “чуждестранни агенти“. Русия прие своя собствена версия на закона за „чуждестранните агенти“ през 2012 г.

Завчера грузинският министър-председател Иракли Гарибашвили потвърди подкрепата си за закона, като заяви, че предложените разпоредби относно чуждестранните агенти отговарят на „европейските и световните стандарти“. Шефът на външната политика на ЕС Жозеп Борел заяви, че законът е „несъвместим със стойностите и стандартите на ЕС“. Той е в разрез със заявената от Грузия цел за присъединяване към Европейския съюз, се посочва в изявление на службата.

Президентката на страната Саломе Зурабишвили заяви, че подкрепя протестиращите, казвайки, че те представляват “свободна Грузия, която вижда бъдещето си в Европа“, и обеща да наложи вето на закона.

„Приетият от грузинският парламент вчера на първо четене нов закон за „чуждестранните агенти“ е много лошо развитие за Грузия и нейния народ. Това се посочва в изявление на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел“, предаде БТА.

В този вид законът може да окаже смразяващ ефект върху гражданското общество и медиите и да донесе отрицателни последици за грузинците. Този закон е несъвместим с ценностите на ЕС, добавя Борел.

По неговите думи законът противоречи на заявената от Грузия цел за присъединяване към ЕС, подкрепена от голямо мнозинство от грузинските граждани. Окончателното приемане на закона може да има сериозни последици за отношенията ни, предупреждава той.

ЕС настоятелно призовава Грузия да спази своя ангажимент за насърчаване на демокрацията, върховенството на закона и правата на човека.

ЕС припомня правото на хората на мирен протест, се допълва в изявлението.

Междувременно изказването на Борел коментира и официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова.

„Борел каза, че законът за чуждестранните агенти, който предизвика протести в Тбилиси, е несъвместим с ценностите на ЕС. Сега е ясно защо Съединените щати все още не са в Европейския съюз – този закон е в сила там от 1938 г.“, написа Захарова в Телеграм, цитирана от „Ехо Кавказа“.

Грузинската опозиция реши протестът да стане перманентен – недоволните ще се събират всеки следобед на булевард „Руставели“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече