Хакери стреснаха руснаците с фалшива тревога: Всички незабавно в убежищата!

0

Хакерска атака призова руснаците да вземат противорадиационни хапчета и да се отправят към най-близките убежища за ядрени бомби, след като сървърите на държавната телевизия излъчиха зловещо съобщение за ракетна атака, предадоха световните агенции.

Телевизионните и радиопрограми в Москва и Свердловска област, включително в град Екатеринбург, бяха прекъснати с тревожно съобщение, в което гражданите се уведомяваха, че на руска територия е бил нанесен ракетен удар. Населението бе призовано да вземе таблетки калиев йодид, да си сложи противогази, за да се предпази, и да потърси убежище.

Впоследствие руското министерство на извънредните ситуации заяви, че за фалшивата тревога е отговорна хакерска атака. Това е третият подобен случай през последния месец, но е първият, при който зрителите са били предупредени да вземат хапчета против радиация.

Излъченото телевизионното предупреждение, придружено от сирена, гласи: „Спешно съобщение. Има стачка. Спешно отидете в убежище. Запечатайте помещенията. Използвайте всички видове газови маски“ „При липса на противогази използвайте памучно-марлени превръзки. Вземете таблетки калиев йодид“„Запазете спокойствие. Ако се почувствате по-зле, отидете в най-близкото медицинско заведение“.

На хакнатите екрани се появява зловеща карта на Русия, която постепенно се покрива с червено от запад на изток, а под нея пише: „Всички незабавно в убежищата“. В един момент на екрана се появява и черно-жълтият предупредителен знак за радиация.

„В Москва беше излъчена фалшива тревога за въздушно нападение, след като сървърите на радиостанции и телевизионни канали бяха хакнати“, заявиха от руското министерство на извънредните ситуации. Руските власти твърдят, че сателитните сигнали, излъчващи телевизионното и радиосъдържание, са били прекъснати.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече