Доналд Тръмп може да получи присъда от 136 г. затвор

0

Предишният президент на САЩ Доналд Тръмп е обвинен в 34 престъпления, свързани с фалшифициране на бизнес документи във връзка със схема, която е насочила плащанията на „пари за мълчание“ към две жени преди изборите за държавен глава през 2016 г.

Обвинителният акт от 16 страници срещу 76-годишния Тръмп беше разсекретен във вторник, когато той стана първият президент на САЩ в историята, на когото са повдигнати обвинения в престъпление.

„Невинен съм“, каза Тръмп от мястото си на съдията Хуан Мерчан по време на изслушването в Наказателния съд в Манхатън.

В първата си реч, след като му бе повдигнато обвинението,  Тръмп остро нападна съдията Хуан Мъчан и неговото семейство, както и окръжния прокурор на Ню Йорк Алвин Браг, наричайки го „престъпник“.

В 25-минутна тирада пред голяма част от семейството си и множество поддръжници в Мар-а-Лаго, Тръмп не скри разочарованието си от огласяването на случая и заклейми юридическите си опоненти.

Експрезидентът описа враговете си като „съдия, който мрази Тръмп, със съпруга, която мрази Тръмп, и семейство, чиято дъщеря е работила за Камала Харис“.

Лорен Мърчан, 34-годишната дъщеря на съдията, е партньор и президент на Authentic Campaigns, прогресивна дигитална фирма, и е работила по няколко високопоставени кампании на Демократическата партия – включително за президента Джо Байдън. Лорен работи като дигитален директор за президентската кампания на Харис през 2020 г. от февруари 2019 г. до декември същата година, според нейния LinkedIn

Според Тръмп истинският престъпник в случая е Браг, когото обвини в изтичане на информация от голямото жури. „Престъпникът е окръжният прокурор, защото той незаконно е изнесъл огромни количества информация от журито, за което трябва да бъде съден или най-малкото трябва да подаде оставка“, каза той под одобрителните възгласи на привържениците си.

Тръмп благодари на семейството си за подкрепата, но при речта му отсъстваха дъщеря му Иванка и съпругата му Мелания.

„Никога не съм предполагал, че нещо подобно може да се случи в Америка.  Единственото престъпление, което съм извършил, е, че безстрашно съм защитавал нацията ни от тези, които се стремят да я унищожат“, каза Тръмп.

Вчера на Тръмп бяха повдигнати обвинения по 34 пункта за фалшифициране на финансови документи, за които, ако бъде признат за виновен, може да получи 136 години затвор.

„Насочвам се към Долен Манхатън, Съдебната палата. Струва ми се, че е толкова СЮРРЕАЛИСТИЧНО – Уау!, ще ме арестуват. Не мога да повярвам, че това се случва в Америка“. Това успя да напише в своята социална мрежа Truth Social бившият президент на САЩ Доналд Тръмп преди да бъде изведен от колата си, за да се яви пред съдия в Ню Йорк, където да получи повдигнатото му обвинение.

След като го изслуша, той го отхвърли по всичките му 34 пункта, като заяви, че е невинен. Обвиненията са от най-ниския клас Е, който предвижда до 4 години затвор, ако бъде признат за виновен, или общо 136 години затвор. Те са за фалшифициране на служебни документи.  Съдът отмени заповедта за арест. Час и половина продължи престоят му в съда, след което кортежът му от осем лимузини, съпроводен от полицейски коли, се отправи към летището, откъдето да се върне с частния си самолет в имението си Мар-а-Лаго във Флорида.

В залата не бяха допуснати видеокамери, но фоторепортери от пет влиятелни медии можаха за кратко да го зърнат и снимат. Преди това по процедура му бяха взети пръстови отпечатъци, но не бе съобщено веднага дали му е била спестена полицейската фотосесия.

Това е първият път в американската история, когато бивш президент на САЩ е привлечен да отговаря по наказателни обвинения.

Сигурността бе засилена в Ню Йорк, където Тръмп изгради образа си на магнат в областта на недвижимите имоти и стартира кандидатурата си за президент през 2016 г.

“Всички нюйоркчани трябва да продължат с обичайните си дейности“, каза кметът на Ню Йорк Ерик Адамстой, призовавайки ги да използват масовия транспорт поради затварянето на улици. Адамс допусна, че може да има “размирници, но нашето послание е ясно и просто: контролирайте се. Ню Йорк е нашият дом, а не терен за вашия неуместен гняв“, каза Адамс.

Въпреки това тълпи се събраха пред сградата на съда, където свиркаха, викаха и издигаха плакати в подкрепа на  Тръмп, който вече е обявил кандидатурата си за президент през 2024 г. Отделени с железни прегради от тях, контрапротестиращите празнуваха повдигането на обвинение срещу бившия президент с плакати, на които пише „Затворете го!“

В какво е обвинен Доналд Тръмп

Тръмп е обвинен в 34 криминални престъпления за фалшифициране на бизнес досиета чрез предполагаемо погрешно класифициране на плащания към адвоката му Майкъл Коен като за правни услуги, когато те всъщност са възстановявания на пари, използвани за тайни плащания по друг повод.

Описани са три конкретни плащания: 130 000 долара за Сторми Даниелс, още 150 000 долара за втора жена, за която се смята, че е Карън Макдугъл, и 30 000 долара за портиер от Trump Tower, който е заплашвал, каза, че ще излезе публично с история, в която се твърди, че има любовно дете.

През юни 2015 г. Тръмп сключва сделка с AMI и нейния шеф Дейвид Пекър, който е издател на таблоида  National Inquirer, се срещат в Trump Tower, за да обсъдят изборните шансове на Тръмп и как биха могли да помогнат.  На срещата изпълнителният директор на AMI се съгласява да помогне с кампанията, като действа като „очите и ушите“ на кампанията – следи за негативни истории за ответника и предупреждава адвоката му преди историите да бъдат публикувани.

Първият скандал, който Тръмп прикрива, е през октомври 2015 г., когато Дино Саджудин, портиер в Trump Tower, се опита да продаде история на пресата. Той твърди, че Тръмп има извънбрачно дете и че може да го докаже чрез достъпа си до семейството. AMI му плаща 30 000 долара за ексклузивните права върху историята. Според прокуратурата, AMI е знаела, че историята не е вярна, но “държи” Саджудин чрез споразумението до след изборите. Документът не уточнява дали Тръмп някога е възстановил разходите на AMI за потулването на историята на портиера.

Втората история е от юни 2016 г., когато жена, за която се смята, че е Карън Макдугъл, бивше зайче на Playboy, излиза с твърдения, че тя и Тръмп са имали любовна връзка. Тръмп, адвокатът му Коен и главният редактор на AMI след това са провели множество разговори за това кой ще ѝ „плати“. AMI ѝплаща 150 000 долара, за да я спре да отиде другаде с твърденията, но също така и за две корици и поредица от статии. Според обвинението AMI „лъжливо“ характеризира това плащане. Коен казва на Тръмп, че ще открие фиктивна компания, за да прехвърли парите, като разговорът им е записан.

„И така, какво трябва да платим за това? 150?“, пита Тръмп, след което предлага да се плати в брой, според документите. Коен не се съгласява и казва, че трябва да се плати чрез чек. Седмици по-късно Коен създава фиктивна компания, наречена Resolution Consultants, LLC, която след това е използвана за плащането. Коен се съгласява да купи правата върху историята от AMI за $125 000, но AMI по-късно се отказва.

През октомври 2016 г., само няколко седмици преди изборите, Коен и AMI научават, че втора жена – Сторми Даниелс – се готви да иде при медиите със своя история. Коен сключва сделка за 130 000 долара за мълчанието на Даниелс, като този път преговаря директно с нейния адвокат и изолира AMI настрана. Този път обаче, вместо да им възстанови сумата от 130 000 долара, Тръмп, Коен и финансовият директор на Trump Organization Алън Уайселбърг се договарят Тръмп да възстанови общо 420 000 долара, като през следващите 12 месеца Коен да получава плащанията на месечни вноски от 35 000 долара, оформени като за правни услуги.

Всички тези плащания са оторизирани от Тръмп. Според прокуратурата “маскирането” на плащанията като за правни услуги е престъпление.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече