Доклад показва кога България ще е готова да влезе в еврозоната, няма да е януари 2024 г.

0

Докладът, който ще отчете дали икономическите показатели на България позволяват да въведем еврото, ще е готов през пролетта на 2024 г. Това стана ясно от изказване на заместник-председателя на Еврокомисията Валдис Домбровскис пред NOVA в Рига.

„В момента проблем е много високата инфлация. Затова и януари 2024 г. отпадна като вариант. Януари 2025 г. е индикативна дата, но трябва да се работи, защото инфлацията ще се проследи за 12 месеца назад. Бих казал че не е много вероятно да покриете този критерий по-рано, така че да въведете еврото преди 2025 г. Има и още нещо –традиционно страните се присъединяват към еврозоната на 1 януари. Правилата не изключват друга дата, но от чисто практична гледна точка присъединяването в началото на годината е по-удобно”, обясни той.Страховете, че еврото ще донесе сериозна инфлация ги е имало и в Латвия през 2014 г., когато въвеждат единната валута. Отчитат обаче около половин процент поскъпване. За миналата година инфлацията е 20 на сто и според латвийските власти не еврото вдига цените.

В Рига и властите, и хората отдавна са забравили кога са въвели еврото. Оттогава минават вече почти 10 години. Местните признават, че са си задавали въпросите, които се питаме и в България – дали цените ще се повишат още и животът ще стане по-труден. Оказва се, че инфлацията, която отчитат през 2014 г., когато се въвежда еврото, е под 1 процент. Местните казват, че инфлацията в днешно време всъщност е много по-голям проблем, отколкото тогава, когато са въвеждали еврото. Така се оказва всъщност, че не смяната на една валута с евро създава проблем, а икономиката и международните проблеми, които се случват напоследък.

Страхът от инфлацията го е имало и в Латвия. Три месеца преди въвеждането на еврото и шест след това етикетите са с две цени – и в местната валута лат, и в евро. Притесненията обаче не се оправдават – отчитат минимално поскъпване. Иманц има собствен бизнес, занимава се с програмиране и дори не си спомня поскъпването тогава да е било тема за разговор. За разлика от днес.

„За обикновените хора нямаше особена разлика. Някои бизнеси вдигнаха цените, но други – не. Не си спомням инфлацията да е била проблемна. Сега е много по-висока ”, споделя мъжът.

И търговците отчитат, че цените през 2014 г. не са били проблемни. За миналата година обаче Латвия е сред рекордьорите по инфлация в Евросъюза.

Според финансисти напълно нелогични са твърдения, че заплатите и пенсиите ще намалеят само заради въвеждането на еврото. Инфлацията от друга страна наистина може да се повиши, ако няма контрол и реална конкуренция. Само, че не смяната на валутите води до поскъпване.
Управителят на централната банка на Латвия е категоричен, че еврото дава допълнителна сигурност, но и страните, тръгнали по пътя към еврозоната, трябва да са завършили реформите си, за да не се окажат с неподготвени икономики.

И докато притесненията на латвийците за инфлацията през 2014 г. вече са избледнели или напълно забравени, притесненията за поскъпването в последната година остават. Остава обаче и носталгията по лата.

„На емоционално ниво страхът от еврото е обясним, но не мисля, че има от какво толкова да се плашите”, каза Иманц.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече