Председателят на Европейския съвет подразни дипломати със скъпите си пътувания

0

Пътните разходи на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел са много по-високи от тези на неговите предшественици, пише френският вестник „Le Monde”. Една от причините е пристрастието му да лети с частни самолети, включително за кратки пътувания, съобщава вестникът, предаде БГНЕС.

След отмяната на повечето ограничителни мерки във връзка с коронавируса Шарл Мишел пътува до Ню Йорк, Пекин, Пном Пен, Йоханесбург, Доха, Токио и европейските столици. Разследване на Le Monde разкри значително увеличение на разходите на Шарл Мишел и редовното използване на частни самолети, като с всеки такъв скъп полет замърсява околната среда.

Изданието отбелязва, че дипломатите и държавните служители в европейските институции се дразнят от тези „скъпи“ пътувания.

Бюджетът за 2024 г. на председателя на Европейския съвет, който в момента се одобрява, ще бъде 2,5 млн. евро, което е с 27,5% повече в сравнение с 2023 г., съобщава европейското издание „Politico”. Увеличението се дължи главно на „интензивната международна дейност“ на Мишел, според документ от 1 март от генералния секретариат на Съвета, в който се споменава по-специално въздействието на конфликта в Украйна. На заседанието на 9 март девет държави, сред които Германия, Италия и Полша, все пак поискаха „разяснения“ относно увеличението, съобщи „Le Monde”.

Действителните пътувания през 2022 г. са били на стойност 1,7 млн. евро, като планираният бюджет за пътувания за 2023 г. е намален на 1,4 млн. евро, което води до 34% увеличение спрямо бюджета за 2023 г. и прогнозата за 2024 г., съобщи „Politico”.

През 2024 г. разходите за пътувания на Шарл Мишел и делегациите, които води със себе си – персонал, протокол, охрана, PR, фотографи и други – се очаква да бъдат 1,985 млн. евро, което е с повече от една трета повече от бюджета за 2023 г. При неговите предшественици Херман ван Ромпой (2010-2014 г.) и Доналд Туск (2014-2019 г.) тези разходи не надхвърляха 500 хил. евро при общ бюджет от по-малко от един милион. Само с инфлацията не може да се обясни това рязко увеличение, пише „Le Monde”.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече