Ева Кайли излиза от ареста

0

Бившият заместник-председател на Европейския парламент Ева Кайли, на която са повдигнати обвинения в корупция, ще бъде пусната от ареста.

Обвиненията срещу нея обаче остават. Това съобщиха белгийски федерални прокурори и адвокатът ѝ Спирос Папас, цитирани от Ройтерс.

44-годишната гръцка социалистка е обвинена в получаване на подкупи от Катар в рамките на един от най-големите корупционни скандали, разтърсвали институциите на Европейския съюз.

Кайли и Катар отричат да са извършили нещо нередно.

Все още не е ясно на коя дата ще бъде пусната Ева Кайли от ареста. Служител на адвокатската кантора, която я защитава, каза, че тя ще бъде освободена с гривна за проследяване.

След излизането ѝ от ареста бившият заместник-председател на Европарламента ще трябва да стои далеч от партньора си Франческо Джорджи. Той беше освободен в края на февруари, след като се призна за виновен в скандала с подкупите.

Източник, запознат с делото, каза пред изданието „Euractiv“, че Кайли ще остане с детето си и ще може да провежда телефонни разговори със съпруга си, но тези разговори ще бъдат проследявани.

Мотивите за освобождаването на Кайли

Кайли беше единственият останал заподозрян по случая „Катаргейт“, който остана в ареста.

Предполагаемият организатор на аферата Пиер Антонио Панцери, нейният партньор Джорджи и белгийският евродепутат Марк Тарабела бяха освободени с електронна гривна.

Панцери и Джорджи признаха участието си в скандала, а Кайли и Тарабела твърдят че са невинни.

„Сериозна патология“ на демокрацията

Спирос Папас, брюкселски адвокат, който защитава Кайли по друго дело, свързано със заплатите на нейните асистенти в Европейския парламент, каза пред „Мега ТВ“, че парламентарните права на евродепутата са били постоянно нарушавани.

„Това е решение, което трябваше да бъде взето отдавна“, каза Папас.

Според него е имало неоправдано възпрепятстване на нейната парламентарна функция, причинено от „това предварително задържане при упражняване на парламентарните задължения на Кайли, които са гарантирани от Договора с парламентарния имунитет“.

„Въпреки че имунитетът ѝ не беше свален, на практика той беше нарушен както при претърсването на дома ѝ, така и при претърсването на неприкосновената част на офисите ѝ в Европейския парламент“, каза защитникът ѝ.

„Това е сериозна патология в демокрацията на ниво ЕС“, заключи Папас.

В края на февруари той постави под съмнение ареста на Кайли, твърдейки, че тя не е била заловена докато е извършвала престъпление.

„Полицията нахлу в апартамента ѝ, след като първо арестува баща ѝ на няколко километра по-далече – пред хотел, а прословутият куфар вероятно е бил взет от апартамента ѝ“, каза той.

След като партньорът на Кайли Франческо Джорджи беше арестуван, тя се е обадила на баща си, за да вземе куфар с пари, за които по-късно заяви, че принадлежи на предполагаемия мозък на престъпната схема, Антонио Панцери.

Баща ѝ беше арестуван пред хотел в Брюксел, носейки куфар със 150 000 евро. След ареста му полицията нахлу в апартамента на Кайли и я арестува.

Папас твърди още, че дори обискът в офиса ѝ в Европейския парламент е бил незаконен.

„Запечатването на офисите на Кайли и нейните помощници беше нарушение на вътрешния правилник на Европейския парламент. Това можеше да стане само след разрешение от Съда на ЕС, но такова нямаше“, каза Папас.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече