ЕС: България ще получи 59% обезщетение за предоставената помощ на Украйна

0

България ще получи 59% обезщетение за предоставената помощ на Украйна в периода юли – ноември 2022 г. Това посочват от Министерството на отбраната (МО) в отговор на запитване на БТА по закона за достъп до обществена информация. Зададеният въпрос е на каква стойност е финансовото обезщетение, което България ще получи чрез финансовия инструмент на Европейския съюз (ЕС) European Реасе Facility (EPF), за предоставената на Украйна техника, въоръжение и хуманитарна помощ.

За периода юли – ноември 2022 г. МО на България е предоставило помощ от медицински комплекти и комплекти зимни облекла и обувки в размер на 1 099 464,22 лв. и съответно, по процедурата на ЕС, министерството е кандидатствало за възстановяване, посочват от ведомството в своя отговор.

„Комитетът на Европейския инструмент за мир (EPF) е постигнал съгласие и е одобрил мерки за помощ за украинските въоръжени сили (UAF). Взето е решение възстановяването на извършените разходи, свързани с доставките в подкрепа на Украйна, спрямо страните доставчици да се извършва на траншове. Проведени са консултации, в резултат на които комитетът на EPF е взел решение за 59% възстановяване на сумите, посочени в Delivery Certifcate, в рамките на Транш 3 за несмъртоносното оборудване, доставено в края на 2022 г. по мерките за помощ в подкрепа на Украйна“, гласи още отговорът на МО.

По време на проведените консултации е взето решение стойностите на извършените разходи да се възстановяват в периода 2024 – 2025 г. по 20%, 2026 г. и 2027 г., съответно по 30%.

От Министерството на отбраната отбелязват, че комитетът на EPF не е взел решение за процентното възстановяване на сумите на страната ни за оказаната военна и военно-техническа подкрепа на Украйна, извършена в началото на 2023 г.

Още през януари служебният министър на отбраната Димитър Стоянов съобщи, че средствата за предоставената техника и хуманитарна помощ на Украйна подлежат на възстановяване от европейския фонд.

Общата стойност на предоставената хуманитарна помощ от българското Министерство на отбраната на Украйна е 7 097 730,15 лв, съобщиха от ведомството през декември.

За тези малко повече от 7 млн. лв. българското Министерство на отбраната е предоставило на Украйна две хиляди каски, две хиляди бронежилетки, 350 броя медицински комплекти, 5 хил. комплекта зимни дрехи – полушуба с подплата, клин с подплата, риза с дълъг ръкав и шапка, и пет хиляди броя обувки – цели, полеви.

Финансовият инструмент на ЕС, използван за финансиране на оръжия за Украйна, ще възлиза на поне 3,5 милиарда евро през идните години, каза през март полският премиер Матеуш Моравецки.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече