Доц. Чолаков: Ако излезе заек от храста, ще е с втория мандат

0

Всякакви варианти са на масата. Още нищо не е предрешено, не е предпоставено, но дори експертният кабинет ще си е политически в очите на хората.

Това мнение изрази пред БНР доц. Петър Чолаков от Института по философия и социология към БАН.

Бойко Борисов си остави вратите отворени във всички посоки. Ясно даде да се разбере, че неговата любима опция е да си работи с ПП-ДБ, но директно каза, че има и други опции – да си работи с ДПС и БСП примерно. Бойко Борисов протегна ръка и към президента Радев. Вариантът вероятно ще бъде с втория мандат. Това е най-големият шанс, ако има нещо да се случва – да излезе заек от храста, оттам ще излезе. Ще се търси някакъв вид експертно управление. Това ще бъде формулата.“

Хитростта на Борисов вече се прояви. Ситуацията и към момента го устройва. Самият факт, че седнаха на една маса да разговарят – тези, които преди една година го вкараха в затвора, седнаха с него и станаха джентълмени, за по-добър вариант той не би могъл и да си мечтае„, коментира той в предаването „Преди всички“.

Лакмусовият тест дали Борисов блъфира е разговорът за реформа в прокуратурата, смята доц. Чолаков.

„Ако се окаже, че Борисов се дръпне назад в последния момент, по никакъв начин това няма да навреди на неговата репутация. Това избирателите на ГЕРБ по никакъв начин няма да ги натъжи. Напротив – голяма част от избирателите ще се присмеят на наивността на ПП, негативът ще си остане за тях. Това е слабостта на този тип стратегия – да чакаме да видим дали Борисов блъфира, или не.“

„За какво сядат хората на една маса? Сядат обикновено да консумират нещо. Да консумират власт. Бойко Борисов влиза в ролята на всеопрощаващия. Всичко това работи в негова полза и не би трябвало да доведе до негативи и срив в електоралната подкрепа. Напротив – за тези, които са седнали с него на масата, нещата не изглеждат особено добре. За „Възраждане“ ситуацията е „win – win. Ако има правителство – те ще играят контра, това идеално ги устройства, ще кажат – „евроатлантиците се разбраха“. Ако има предсрочни избори – също идеално ги устройва. Те са тези, които биха спечелили най-много от всякакви варианти“, отбеляза в анализа си Чолаков.

ДПС е опозиция „засега“, както декларират, защото пред Борисов има и други варианти. Ако бъдат „изключени от баницата„, на първо време може да се понатъжат, но тъй като съвсем до скоро бяха пакетирани като модел ГЕРБ-ДПС, сега ситуацията е в тяхна изгода, посочи той.

Сядането на резервната скамейка за тях също много добре работи, защото може да спомогне за излизането от политическа изолация.“

„И в живота с този, който те е предал, с него не сядаш на една маса. Този, който е предал, ще предаде пак. Този, който е демонстрирал политическо лукавство, ще го демонстрира пак. Големият урок, обецата на ухото за партиите на промяната, трябваше да бъде участието на Реформаторския блок във второто правителство на Бойко Борисов, когато ги използва като смокинов лист“, каза още Петър Чолаков.

Доц. Чолаков е скептичен, че политическата криза може да бъде разрешена, ако се сформира краткосрочно управление, защото ситуацията може да се окаже „в същите стари дрехи наесен„, като за него оптимистичният вариант са парламентарни избори през есента, а песимистичният – през юли.

Политическите бездомници стават все повече в България, изтъкна доц. Чолаков, визирайки тези 60%, които не гласуват, мъртвите души в избирателните списъци и гласуващите с „Не подкрепям никого“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече