Външният министър със силно изказване: Изправени сме пред безпрецедентни хибридни атаки от Русия

0

Паралелно с руските агресивни военни действия сме изправени пред безпрецедентно увеличаване на различните хибридни атаки, насочени към подкопаване на устойчивостта на България и оттам на нашите демократични ценности и процеси.

Това каза служебният министър на външните работи Николай Милков при откриването на конференцията „Отговор на предизвикателствата във фрагментиращата се архитектура на сигурност: Противодействие на руските хибридни дейности“, организирана от Софийския форум за сигурност.

Руската агресия, която се осъществява в непосредствена близост до границите на България, представлява грубо нарушение на международния правов ред и нанесе сериозен удар върху съществуващата архитектура на международна сигурност, водейки до значими последици за обществено политическия живот – включително и в България, коментира Милков.

Русия използва пълен арсенал от хибридни похвати, инструментализиране на енергийните и основните хранителни доставки, кибердейности на контрол върху чувствителни технологии, безпрецедентно засилване на пропагандата, насочена към вътрешнополитическа дестабилизация на нашите общества – провокиране на недоволство и намаляване на солидарността с Украйна, каза още той.

По думите му всичко това е довело до една фундаментално променена среда за сигурност, която е непосредствено около нас и е принудило НАТО и ЕС да предприемат определени реакции.

Николай Милков отбеляза, че 2% от БВП разходи за отбрана вече се приема като минимум в НАТО. Той посочи, че през следващата година България ще постигне този праг на военни разходи.

Софийският форум за сигурност е една от малкото неправителствени организации, които не се ползват от помощ от държавата, посочи министърът. В този вакуум от сериозна експертиза по въпросите на сигурността и външните отношения намират почва най-различни дискусионни, меко казано, тези. Дебатът се инструментализира, елементаризира, използва се за краткосрочни и непосредствени политически дивиденти. Това отваря възможността за повече и по-зловредни хибридни влияния, когато такива са налице, заяви Николай Милков.

Според министъра нещата силно се задълбочиха през последните две години, през които се намираме в постоянна предизборна ситуация. По думите му се дълбаят се разделителни линии, които не съществуват така, както се описват.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече