Кабинетът отмени забраната за внос от Украйна

0

Министерският съвет взе решение за отмяна на националната забрана за внос на определени стоки с произход от Украйна, съобщи правителствената пресслужба.

На 19 април т.г. служебното правителство забрани вноса на около 30 вида хранителни стоки от Украйна.

Премахването на националната забрана е в резултат на постигнатото принципно общоевропейско решение на проблема. На последното заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство, проведено на 25 април 2023 г., България се съгласи с предложения от Европейската комисия пакет от мерки за стабилизиране на пазара, които ще бъдат приложени при вдигане на националните забрани, се казва в съобщението.

Отбелязват се и част от мерките:

  • втори финансов пакет за подкрепа на фермерите от най-засегнатите държави в размер на 100 млн. евро;
  • активиране на извънредни защитни мерки по сега действащия Регламент за автономните търговски мерки (Регламент (ЕС) № 870/2022) за 4 продукта (пшеница, рапица, слънчогледово семе и царевица), чийто внос от Украйна временно се забранява. Европейските мерки целят да облекчат логистичните затруднения, засягащи тези продукти, в България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия. Те влизат в сила от 2 май, като ще важат поне до 5 юни 2023 година;
  • извършване на редовен мониторинг от ЕК на други стоки и при наличие на сътресение на пазара, да се пристъпи към стартиране на процедура за въвеждане на защитни механизми;
  • мерки за подобряване на логистиката и транзита на стоки от Украйна.

България активно участва в преговорите между Европейската комисия и засегнатите държави от увеличения внос на стоки от Украйна през последните дни, така че да се стигне до балансирано решение, отразяващо интересите на страните членки, се отбелязва в съобщението.

Отмяната на забраната за внос на определени стоки с произход от Украйна, се счита от датата, след влизане в сила на европейската забрана (2 май 2023 г.).

По-рано днес по време на изслушване по темата в Народното събрание министърът на земеделието изтъкна и главният проблем: националната продукция е прекалено голяма и България трудно ще я реализира. По думите му имаме за около 3 милиарда евро продукция, която ние трудно ще реализираме. Министърът каза също така, че каквито и да са компенсациите от Европейската комисия, те няма да стигнат.

Гечев подчерта, че временната забрана за украински безмитен внос на четирите култури от Украйна не се отнася до вече сключени договори и заварени сделки. По отношение на компенсациите министърът каза, че страната ни ще получи 10 млн. евро допълнително (от предвидените общо за петте държави 100 млн. евро).

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече