Анализ: Русия сама е организирала атаката с дрон над Кремъл

0

Русия, вероятно, сама е организирала атаката с дрон над Кремъл в опит да увеличи подкрепата за войната и да създаде условия за по-широка обществена мобилизация в страната. Такъв извод прави екипът базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW) в анализа си за събитията от последното денонощие, цитиран от Офнюз.

Русия обвини Украйна, че е извършила удар с дрон срещу Кремъл на 3 май и дори му придаде ранга на атентат срещу руския президент-автократ Владимир Путин. Кадри в социалните медии показаха как дрон детонира близо до колчето на знаме на върха на сградата на Кремълския дворец на конгресите в Москва.

Допълнителен драматизъм на ситуацията придаде обяснението на кремълския говорител Дмитрий Песков, че Путин е останал невредим. Защото не е бил в Кремъл по време на атаката.

ISW сочи няколко признака, които сочат, че дроновата атака е „нападение“ под фалшив флаг – вътрешно организирано и целенасочено. На първо място трябва да се имат предвид всички онези мерки, които руските власти предприеха през последните месеци за увеличаване на руските вътрешни способности за противовъздушна отбрана, включително в самата Москва. Следователно е изключително малко вероятно два дрона да са пробили множество кръгове на противовъздушната отбрана и да са детонирали или да бъдат свалени точно над сърцето на Кремъл по начин, който предоставя зрелищни изображения, добре уловени от камерата.

Геолокирани изображения от януари 2023 г. показват, че руските власти разполагат системи за противовъздушна отбрана „Панцир“ близо до Москва, за да създадат кръгове за противовъздушна отбрана около града.

Удар, който преодолява такива средства за противовъздушна отбрана и успява да удари толкова важна цел като Сенатския дворец в Кремъл, би бил голям срам за Русия. Незабавният, последователен и координиран отговор на Кремъл на инцидента предполага, че атаката е била вътрешно подготвена по такъв начин, че планираните политически ефекти да надделеят над големия срам.

Кремъл незабавно обвини Украйна в извършване на терористична атака, а руските официални коментари се консолидираха около това обвинение. Бързото и последователно представяне на официалния руски наратив подсказва, че Русия е организирала този инцидент в непосредствена близост до празника на 9 май, Деня на победата, за да представи войната като екзистенциална за вътрешната си публика.

Кремъл може да използва удара и за да оправдае или отмяната, или допълнителното ограничаване на честванията на 9 май, действия, които вероятно биха увеличили информационните усилия, очертаващи войната в Украйна като пряка заплаха за руското спазване на почитаните исторически събития.

Някои руски националистически военни блогъри се възползваха от удара с дрон на Кремъл, за да призоват за руска ескалация във войната, въпреки факта, че Русия в момента няма военен капацитет да го направи.

Кремъл може да планира да проведе и други операции под фалшив флаг и да увеличи дезинформацията преди украинската контраофанзива, за да увеличи вътрешната подкрепа за войната, смята ISW.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече