Коментар: Борисов е свикнал да консумира власт

0

План А на ГЕРБ не сработи. Борисов очевидно иска повече власт, а не само да подкрепя властта и затова започна преговори с останалите парламентарни сили. Борисов иска да има реален контрол върху властта, защото е свикнал да консумира власт.

Това мнение изрази пред БНР доц. Иво Инджов, преподавател във Великотърновския университет, експерт по политически комуникации.

„Наблюдаваме с известен присмех това, което се случва в комуникацията, най-вече от страна на Борисов и ГЕРБ към ПП, но трябва да си даваме сметка, че тези шеги, закачки и изпускания на нерви създават много шум в системата и този шум отклонява вниманието от основния проблем – кой носи в момента политическата отговорност за съставяне на правителство.“

Би могло да се постигне договорка за правителство от типа на предложеното от Борисов – „с личности“, смята Инджов.

„Много зависи от самата формула. Борисов не е заинтересован сега да взема властта, независимо под каква формула, защото ще бъде подложен на концентрирана атака от ПП-ДБ в контекста на предстоящите местни избори. Те биха могли да реализират кампания 2 в 1.“

Очевидно има проблеми в отношенията между ПП и ДБ, но няма сигнали, които да подсказват, че предстои разпадане на коалицията в близко време, подчерта той.

ПП и ГЕРБ се надцакват в тактически план. Всяка една от двете страни цели да се представи по-добре в тази игра, да спечели ситуационни предимства. Но ако отидем на ниво стратегия, ПП са в много слаба позиция, направиха много компромиси спрямо ГЕРБ, а сега дори се „молят“ на ГЕРБ, очерта ситуационната картина Иво Инджов. По думите му ПП-ДБ прекалено много са се обвързали с ГЕРБ.

„План А на ПП не успя, но имат план Б. Те искат да договорят подкрепа на управленската програма от страна на ГЕРБ.“

Според Инджов, след като са видели, че се правят прекалено много компромиси, ПП-ДБ е трябвало да заемат ролята на добре структурирана работеща опозиция.

„А сега какво излиза? Че те искат ГЕРБ, която има слава на партия на корупцията,  да ги подкрепя тях, борците срещу корупцията.“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече