Еврокомисията дава половината пари за разяснителна кампания за приемана не еврото

0

Еврокомисията ще плати до 50% от необходимите средства за провеждане на кампания за въвеждане на еврото у нас.

Служебното правителство одобри в четвъртък, 11 май, проект на Споразумение за партньорство между Европейската комисия и България за организиране на информационни и комуникационни кампании за преминаването към евро у нас. Министърът на финансите бе упълномощен да го подпише от името на страната ни.

„Споразумението за партньорство предвижда да се координират усилията на българските и европейските власти, за да се повиши информираността на обществеността за функционирането на Икономическия и паричен съюз и на еврото, и да се допринесе за плавната смяна на валутата, когато България приеме еврото“, се казва в решението на Министерски съвет.

Съвместните дейности могат да бъдат съфинансирани чрез споразумение за безвъзмездни средства или да бъдат изпълнени от Европейската комисия, в зависимост от наличието на бюджетни средства.

Подобни споразумения са подписвани и от другите държави в рамките на подготовката им за присъединяване към еврозоната.

По-рано тази седмица зам.-министърът на финансите Методи Методиев заяви по време на конференция, че Законът за приемането на еврото ще бъде внесен до месец в Народното събрание, но постигането на инфлационния критерий остава основното предизвикателство пред страната ни.

Той увери, че в Министерството на финансите се работи по подготовката на необходимото законодателство, защото освен специалния закон за въвеждане на еврото в България, предстои да бъде одобрен от Министерския съвет и внесен за разглеждане в Народното събрание проект за Българската народна банка, с който законово ще се определи дейността ѝ в рамките на еврозоната.

„Въвеждането на еврото е фундаментална промяна, която ще донесе на България множество икономически възможности. Ще подпомогне по-бързо икономическо развитие, а това в крайна сметка е пътят за по-добър живот на всеки един български гражданин. Не на последно място – приемането на общата европейска валута е символ на принадлежността на страната ни към европейската идея.“, посочи Методиев в Деня на Европа по време на конференцията „Ролята на организираното гражданско общество в процеса на присъединяването на България към Еврозоната“, организирана от Икономическия и социален съвет към Народното събрание.

Страната си е поставила за цел приеме еврото не по-късно от 1 януари 2025 г. След като през миналата година инфлацията достигна най-високата си стойност за този век, България се отказа от целта си да се присъедини към еврозоната през 2024 г.

Приемането на еврото е задължение на българската държава по силата на правото на ЕС, когато покрие всички критерии за членство.

До момента на присъединяване към еврозоната България участва в Икономическия и паричен съюз на ЕС като държава членка с дерогация. България участва с режима си на паричен съвет (валутен борд) и фиксиран централен курс от 1.95583 лева за 1 евро, който курс ще бъде запазен и при влизането на страната ни в еврозоната

Автор: Антония Коцева, euractiv.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече