Прокурори от Пловдив, Стара Загора и Видин против опитите прокуратурата да бъде замесвана в политически скандал

0

Прокурори от Пловдив, Стара Загора и Видин се обявиха срещу опитите прокуратурата да бъде замесвана в политически скандали. Позициите им са качени на сайта на прокуратурата. Те се противопоставят на първоначалното становище на Апелативна прокуратура-София в подкрепа на поисканата от шестима членове на ВСС отстраняване на главния прокурор Иван Гешев, публикувана на 12 май т.г.

От Апелативната прокуратура в Пловдив се обявяват и против опитите да се осъществява вмешателство в работата на държавното обвинение.

„Ние изпълняваме задълженията си безпристрастно и обективно, по съвест и вътрешно убеждение, и в нашата работа се ръководим единствено от Конституцията на Република България и върховенството на закона“, казват магистратите, цитирани от БТА.

С позицията си те заявяват, че няма да позволят да им бъде оказвано влияние и натиск в работата.

„Затова заявяваме категорично, че се разграничаваме от позицията на Апелативна прокуратура – София и се противопоставяме на всеки опит за неправомерно влияние и посегателство върху независимостта на съдебната власт. Призоваваме за спазване принципа на разделение на властите и върховенството на правото. Ще продължим да работим в тясно взаимодействие с всички държавни органи с единствената цел ефективно противодействие на престъпността и защита правата и сигурността на българските граждани“, заявяват пловдивските прокурори.

„В тази си наша позиция сме единни и няма да позволим да ни бъде оказвано влияние и натиск в работата ни, ще продължим да работим в интерес на българските граждани, без да се съобразяваме с политически влияния и всякакви други опити за намеси при изпълняване на служебните ни задължения“, посочват в позицията си те.

Колегите им от Стара Загора казват, че ще отстояват спазването и зачитането върховенството на закона и принципа на разделение на властите. Те призовават да бъдат отстоявани установените демократични принципи в Конституцията.

„Ще продължаваме да изпълняваме служебните си задължения съобразно конституционните разпоредби и законодателството на Република България и няма да се поддаваме на каквито и да е политически опити за вмешателство в нашата работа“, заявяват прокурорите и следователите от Стара Загора.

Прокурорите от Видин посочват, че са единни в желанието си за спазването на законността само чрез способите, посочени изчерпателно в Конституцията. Действията на магистратите, както и досега, ще почиват единствено на закона, следвайки принципа на правовата държава, посочват те.

 „Противопоставяме се на опитите в страната от последните дни за дестабилизация на прокуратурата, което не е в интерес на обществото. Ясно заявяваме и се разграничаваме от становището на Апелативна прокуратура – София от 12.05.2023 г.“, заявяват от прокуратурата във Видин.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече