Евросъюзът иска работната седмица да е 4 дни, за да има баланс между работата и личния живот

0

Европейският съюз трябва да настоява за прилагане на четиридневна работна седмица, а именно за сектори с недостиг на работна ръка, каза еврокомисарят по заетостта и социалните права Николас Шмит в интервю за португалсаката агенция Луза.

„Мисля, че това е нещо, което прогресивно върви напред, защото новите поколения имат определена визия за баланса между работа и личен живот“, посочи Шмит. „Отворен съм към това“, добави той.

В момент, когато Португалия придвижда напред своя пилотен проект по този въпрос, комисарят посочва, че „няма обща позиция“ в ЕС по темата за съкратената работна седмица.

„Мисля, че това е нещо, което ще се случи на базата на споразумения между социалните партньори“, посочва той.

Той даде пример с Германия, където най-големият синдикат иска напредък в прилагането на четиридневната седмица и където някои компании вече представят това решение за наемане на работници, а именно в транспортния сектор, Шмит добавя, че въпросът за намаляване на работното време може да бъде начин за привличане на служители.

„Тъй като има трудности за някои сектори да привличат хора,  те трябва да станат по-привлекателни“, каза той и подчерта, че „това е нещо, което е предмет на преговори между социалните партньори“.

За ЕС „най-големият проблем не е толкова безработицата“, колкото недостигът на работна ръка. Наистина „много сектори отчаяно търсят служители и не могат да ги намерят, защото хората не искат да работят там или нямат правилните умения“, добави той.

„На пазара на труда все още имаме големи несъответствия в уменията. Това е ситуация, на която ЕС трябва да отговори“, добави комисарят.

В Португалия, съгласно Програмата за достоен труд, е планиран пилотен проект за тестване на четиридневната работна седмица доброволно и без загуба на доходи.

В баланса на първата фаза на този пилотен проект, оповестен през март, беше обявено, че втората фаза на програмата за прилагане на четиридневната седмица участват  46 компании от общо 99 заинтересовани.

Сред основните причини компаниите да не напредват към подготвителната фаза са глобалната икономическа перспектива, необходимостта от финансови инвестиции, сложността на нейното изпълнение. Някои експерти пък отбелязват че „това не е най-доброто решение на проблемите“ и че ползите от мярката „няма да е голяма“ в корпоративния контекст.

Повечето от 46-те компании, които продължиха в подкрепяния от правителството проект, имат до 10 работници, докато пет от тях са наели повече от 1000 души.

Основните направления, застъпени във втората фаза на проекта, са консултантски, научни, технически и подобни дейности (близо 40%), следвани от образователни и информационно-комуникационни дейности  (около 15%).

Миналата година в Белгия бе договорено ново трудово споразумение, което е насочено към внасяне на гъвкавост на  пазара на труда. Белгийските служители ще могат да работят само четири дни в седмицата.

В речта си пред федералното правителство от седем партии, което постигна споразумение за една нощ, премиерът Александър де Кро каза, че пандемията от коронавирус е принудила хората да работят по-гъвкаво и да съчетават личния и професионалния си живот.

Служителите, които поискат, ще могат да работят до 10 часа на ден, ако синдикатите се съгласят, вместо максималните 8 часа сега. Така ще работят един ден по-малко дни през седмицата за същото заплащане.

Източник: Юрактив.бг

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече