Радостин Василев атакува ПП със записи на Кирил Петков и Асен Василев, направени с таблета му

0

Депутатът от ПП-ДБ Радостин Василев обяви в петък, 26 май, че напуска парламентарната група на коалиция и едновременно с това разпространи компрометиращи записи, направени по време на заседание на Националния съвета на „Продължаваме промяната“. Заседанието е продължило пет часа, а Василев пусна за медии няколко подбрани от него реплики.

По време на това заседание в неделя (21 май) „Продължаваме промяната“ реши да включи бившата еврокомисарка Мария Габриел (ГЕРБ) в своето правителство. Още преди Василев да разпространи записите имаше неофициална информация, че ПП е била разделена за влизането в неформална коалиция с ГЕРБ, а Кирил Петков е трябвало да убеждава своите хора.

„Залагаме застраховка Мария Габриел, която… си мечтае да бъде премиер. Борисов се изпира през този вариант – няма две мнения, защото изглежда като коалиционно. Въпреки че ние ще казваме, че е само Мария Габриел”, се чу от записа, а твърдението е, че гласът е на Кирил Петков.

Най-големият скандал дойде от записаните реплики на мъж, чийто глас прилича на този на Асен Василев: „Какво значи службите са наши? Това означава, че по предложение на министър-председателя парламентът ще утвърди ръководители на ДАНС, главен секретар на МВР, ДАР, НСО, ДАТО. Военно не знам дали ще го пипаме. Това са наши хора, които са одобрени от посолството“. От записа не се разбира за кое посолство става дума.

Другата тема в компилацията на Радостин Василев е за отношението на ПП към Бойко Борисов. Чува се Кирил Петков да казва, че ГЕРБ е „маркетингов враг“, докато истинският враг е „задкулисието“. Разказва се, че предложение на Христо Иванов е постигнато съгласие с ГЕРБ при искане за снемане на депутатски имунитети да се прилага механизмът на Европейския парламент – да се сформира комисия, която да събира и оценява доказателствата, което предполага дълги месеци работа преди да се вземе решение.

Радостин Василев влезе в политиката като част от партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“. През миналата година той напусна ИТН заедно с още петима свои колеги в знак на протест срещу свалянето на кабинета на Кирил Петков. След това Василев бе сложен на избираемо място в листите на ПП.

„Изправени сме пред ситуация, в която е на път да се сформира коалиция между ПП-ДБ и ГЕРБ. Аз не мога да я подкрепя. Ще гласувам „против“ и ще напусна парламентарната група на „Продължаваме Промяната”. Според мен това е предателство спрямо огромна част от българските избиратели, които гласуваха доверие на ПП“, каза Радостин Василев.

„Принудихме се отвъд предела на моя комфорт да стоим на една маса с хора, които трябва да вкараме в затвора“, коментира той.

Василев съобщи, че четвъртък вечерта му е се обадил лично шефа на ДАНС, че имало заплаха за живота му и му пращали агенти да го пазят.

Кирил Петков се опита да реагира изпреварващо и обяви пред медиите още в четвъртък вечерта за задаващия се скандал. Той обяви в аванс част от репликите, които бяха чути и в петък, а след това каза, че Радостин Василев прави това, защото няма да стане спортен министър в бъдещия кабинет.

„Днес се потвърдиха нещата, за които вчера ви предупредихме. Явно възможността да се сформира редовно правителство, което да реформира службите и да вкара България в Шенген, е главната причина за днешната атака. От сутринта наблюдаваме координация между проруските сили у нас, включително „Възраждане“ и БСП“, каза Петков.

Той каза, че никоя друга държава не може да влияе върху избора, който политиците у нас правят за бъдещи реформи.

„Всеки кандидат, който ще предложим за бъдещите назначения в службите, ще държим да е с чисто съдебно минало, да не е бил част от престъпна група в България или Европа, да не е бил агент на вражеска държава, нито на „Държавна сигурност”. Не сме съгласували с нито едно посолство предложението за нито една от службите до този момент“, каза Петков.

Според него най-важният въпрос е защо президентът продължава да бави връчването на втория мандат и дали това е „синхронизирано с днешната пресконференция“ на Радостин Василев.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече