Арестуваха 28 души, вкарвали бежанци в Шенген през България и Румъния

0

28 души, участвали в престъпна организация за вкарване на имигранти в Шенгенското пространство през България и Румъния, е арестувала румънската гранична полиция, с подкрепата на Европол, съобщи SchengenVisaInfo.

В операцията са участвали и българската Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ и германската федерална полиция във Вайдхаус. Според последното изявление на Европол в деня на акцията полицията е проверила и 29 обекта в Букурещ, окръг Арджеш, Бузъу, Констанца и Брашов.

Румънската гранична полиция е започнала разследване на тази престъпна мрежа миналата година, след като е арестувала няколко шофьори на микробуси на границата с България. В резултат на това е разкрита престъпна мрежа, състояща се от няколко заподозрени от две групи. Едната била съставена предимно от румънски граждани, които отговаряли за превоза. Втората група се занимавала с набирането на имигранти за нелегално превеждане през границата.

Въпросната организация осъществявала контрабанда на нелегални имигранти от Турция за Германия през България, Румъния, Унгария и Чешката република. Заподозрените прекарвали имигрантите по суша от определени гранични контролно-пропускателни пунктове на българо-румънската граница, като „Остров“, „Гюргево“ и „Бекет“. След това мигрантите били държани на места в близост до румънския град Тимишоара ден-два, преди да бъдат транспортирани до Германия.

„Заподозрените са прекарвали нелегалните мигранти предимно с микробуси и камиони. Този начин на действие, използван до голяма степен от престъпните мрежи, действащи по т.нар. Балкански маршрут, се оказва изключително опасен за живота и здравето на мигрантите“, се казва в изявлението на Европол.

Според еропейската полицейска служба последните инциденти са завършили с фатален край, като много деца и възрастни са били открити мъртви поради липса на пространство и кислород в купетата, използвани за укриването им по време на транспортирането.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече