Новото правителство ще трябва да номинира нов еврокомисар

0

В следващите дни Европейската комисия ще поиска официално от България да номинира нов български еврокомисар. Това стана ясно от телефонен разговор между премиера акад. Николай Денков и председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен.

„Министър-председателят благодари на г-жа фон дер Лайен за поздравленията по повод избора на новото правителство. Тя беше първият световен политик, който с пост в Туитър пожела успех на него и на вицепремиера Мария Габриел в изпълнението на техните нови отговорности в българската политика.

В разговора акад. Николай Денков представи накратко приоритетите на новия кабинет – подготовката на бюджетите за тази и следващата година, приемането на България в Шенгенското пространство и еврозоната, както и на всички законодателни промени и реформи, свързани с националния План за възстановяване и устойчивост.

Председателят на ЕК подчерта важността на опазването на външните граници на Европейския съюз и потвърди, че страната ни ще получи 45 млн. евро за подсилване на граничната охрана.

Двамата лидери планират лична среща, която по всяка вероятност ще се състои в Брюксел преди редовното заседание на Европейския съвет, насрочено за 29 и 30 юни т.г.“, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Мария Габриел, която сега е вицепремиер и министър на външните работи, подаде оставка като еврокомисар, след като беше номинирана от ГЕРБ-СДС за министър-председател. На 22 май тя върна на президента Румен Радев неизпълнен първия проучвателен мандат за съставяне на правителство. Тя и предложеният за министър-председател от „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) Николай Денков направиха съвместно изявление в парламента, при което Денков обяви, че Националният съвет на „Продължаваме промяната“ е обсъдил „Продължаваме промяната-Демократична България“ да предложи правителство за 18 месеца с ротационен премиер.

На 6 юни Народното събрание избра министър-председател, структура и състав на редовно правителство с втория мандат. Тежката политическа ситуация в страната роди идеи, неизползвани досега в България, но реализирани в други държави, обясни решението за ротация при представянето на задачите на кабинета си Денков. Като гаранция, че това правителство ще работи поне 18 месеца, надяваме се и четири години, ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се договориха правителството, което предлагаме, да бъде ръководено от премиер и вицепремиер, които след девет месеца да разменят постовете си, посочи той.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече