Елена Йончева до испанската прокуратура: Няма ли да подновите разследването по „Барселонагейт“

0

Евродепутатът Елена Йончева е попитала испанската прокуратура няма ли да възобнови работата си по делото „Барселонагейт“, след като българската прокуратура няма напредък по него. Това стана ясно от нейно интервю пред БНР.

„В контакт съм с испанския главен прокурор, който се занимаваше със случая „Барселонагейт“. Няколко пъти говорих с него и разменяхме официална кореспонденция. От него получихме информация, че делото не е прекратено в Испания, а е прехвърлено към българската прокуратура, защото тя е казала, че е по-напреднала по това разследване. Изпратих въпрос към испанския главен прокурор дали, ако прокуратурата в България продължи толкова бавно да разследва, дали испанската няма да се включи на някакъв етап. Не мисля, че ще оставим тези въпроси без отговор“, коментира тя.

Йончева, евродепутат от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите/БСП, е член на мониторинговата група LIBE, която във вторник (13 юни) на извънредно заседание ще изслуша главния прокурор Иван Гешев във връзка с „Барселонагейт“. Заседанието ще е закрито, такава е практиката на групата LIBE, уточни тя. „България е под наблюдението на тази група още от лятото на 2020 г. Тогава Бойко Борисов, като премиер на страната, е канен 2 пъти за изслушване, но и двата пъти изпраща министри, които да го представляват. … Интересът от страна на ЕП не е от сега“, обясни евродепутатката, припомняйки, че с резолюция на ЕП вече е отчетено, че България има проблем с върховенството на закона.

Припомняме, че въпреки години бавене на това дело, последните дни главният прокурор Иван Гешев се активизира много в тази посока. Преди 3 дни той изпрати трета порция документи по „Барселонагейт“ в парламента – последната част от вече изпратени множество преводи от испански на български на материали, получени във връзка с изпълнена от Испания Европейска заповед за разследване. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече