Иван Гешев представя пред евродепутатите делата за къщата в Барселона и златните кюлчета

0

Главният прокурор на България Иван Гешев заминава на работно посещение в Европейския парламент в Страсбург на 13 и 14 юни, за да участва в извънредно заседание на Мониторинговата група за демокрация, върховенство на закона и основни права към LIBE (DRFMG) на Европейския парламент, съобщиха от държавното обвинение.

По искане на европейските депутати Гешев ще представи постигнатия от прокуратурата напредък при разследване на случаи на корупцията по „високите етажи“ на властта, както и по конкретни казуси, обект на интерес от Мониторинговата група – т.нар. дела „Барселонагейт“ и „Златните кюлчета“.

Участие в заседанието е предвидено да вземат и представители на GRECO – Групата на държавите, борещи се срещу корупцията, при Съвета на Европа, която следи практиките по противодействие и разкриване на корупционни престъпления по „високите етажи“ на властта.

На 14 юни са планирани и работни срещи на главния прокурор Иван Гешев с членове на Европейския парламент.

Обвинител №1 внесе искането за сваляне на имунитета на бившия премиер и настоящ депутат Бойко Борисов в деловодството на 49-ото Народно събрание на 2 юни, а лидерът на ГЕРБ обяви, че няма намерения да се отказва доброволно. 

Два дни по-рано бившата „Мис България“ Ивайла Бакалова, която бе определена като ключов свидетел по разследването за имота в Барселона, даде показания в прокуратурата и обяви, че е била заплашвана, но не се страхува за живота си. Бакалова сподели, че според нея в казуса има финансово престъпление.

Пред обвинението свидетелства и бившият шеф на „Лукойл“ Валентин Златев, който беше призован на разпит във връзка с делото „Барселонагейт“, тъй като малко след избухването на скандала къща в испанския град е продадена на местен бизнесмен, но основен акционер в дружеството продавач е служител на Златев.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече