Национално предателство: 5000 семейства гладуват, ако политиците убият ТЕЦ „Бобов дол“

0

5000 семейства в Бобовдолско и Пернишко могат да останат без препитание заради промените в Плана за възстановяване, планирани от правителството, което очевидно се готви да загроби българската енергетика.

Наскоро ви разказахме за големите инвестиционни планове на ТЕЦ Бобов дол и намерението им да вложат над половин милиард лева в създаване на зелено производство на енергия в гр. Бобов дол. От Централата планират преминаване към природен газ, биогаз и строителство на 100Мвт фотоволтаичен парк.

Но застрашени ли са всички тези планове?

Преди дни изтече публично информация, че новото правителство планира промени в Националния план за възстановяване и устойчивост, с които окончателно да закрие въглищната енергетика в България и то скоро. Звучи изключително жалко предприятия, които са готови да вложат стотици хиляди левове в проекти за декарбонизация да бъдат затворени преждевременно.

И не само това, според изтеклата информация правителството няма никакъв план за преквалификация на заетите в сектора. Това означава, че без предизвестие и без никаква алтернатива хиляди български опитни енергетици, а и миньори ще останат без препитание, което означава още няколко нови обезлюдени български района.

Какво точно кабинетът иска да промени в Националния план за възстановяване и устойчивост?

В плановете на новото правителство неясно е записано „поетапно извеждане от експлоатация на технологично остарелите електроцентрали на въглища с брутна мощност 800Мвтч, като е отбелязано, че ТЕЦ Марица Изток 1, 2 и 3 не са включени в това намерение. Въпросното решение буди недоумение за всички останали централи на въглища ли става въпрос и по каква причина е решено, че държавната централа не е в категорията „остаряла електроцентрална на въглища“ след като никой не е инвестирал в нея от изключително отдавна?

ТЕЦ Бобов дол, за който Ви разказахме, изглежда е възможно да бъде един от потърпевшите и най-засегнатите от плановете за ликвидация на българската енергетика на новото правителство, тъй като Централата притежава обща инсталирана електрическа мощност от 630Мвтч и е най-голямата функционираща въглищна централа извън изредените „изключения“, включващи държавната ТЕЦ Марица Изток 2 и двете американски централи.

Колко българи би засегнало пряко затваряне на най-важната електрическа централа в Западна България?

В ТЕЦ Бобов дол пряко заетите служители и работници са около 1000 души, но следва да се отбележи, че редица малки местни фирми са създали и организирали своята дейност покрай този голям за района работодател. Тук става въпрос за малки фирми за части, техника, ремонтни дейности и други подобни.

Същото е и при мините, които доставят въглища на ТЕЦ Бобов дол. Те често разчитат на множество подизпълнители, дори за използваните багери, булдозери и други технически средства.

ТЕЦ Бобов дол се снабдява с въглища от 4 въглищни мини, намиращи се в Бобовдолско, Пернишко и Софийско, в които се трудят над 1000 българи.

На ден се осъществяват и десетки курсове, както влакови, така и с камиони за транспортиране на добитите въглища в мините към ТЕЦ Бобов дол, в която дейност за заети много по-малки фирми и стотици хора от района.

Крайната сметка показва, че само директно с работата на ТЕЦ Бобов дол са свързани над 5000 работни места в Бобовдолско и Пернишко. Два района, които са застрашени от обезлюдяване, ако Централата спре работа.

Тези  000 българи имат съпрузи, деца, внуци, родители. Целите им семейства разчитат на работата на ТЕЦ Бобов дол, която осигурява препитание за всички тези хора, а едно правителство решава, че подобни предприятия не са необходими и е готово да ги закрие с лека ръка.

Ще се отрази ли на енергийната сигурност на страната рязкото затваряне на най-важната електрическа централа в Западна България?

ТЕЦ Бобов дол е един от основните стълбове на българската електроенергийна система и е важен елемент от енергийната и националната сигурност.

Централата е позиционирана в югозападната част на страната и е съществен възел в потокоразпределението на цялата електроенергийна система. Генерираната електрическа енергия се изнася по електропроводи към важни индустриални потребители от национално значение и пръстен, захранващ град София.

ТЕЦ Бобов дол осигурява надеждното електрозахранване на Топлофикация София в нормални и аварийни режими. При максимални зимни товари и неработещи ПАВЕЦ Белмекен и ВЕЦ Сестримо ТЕЦ Бобов дол играе важна роля за захранването с електрическа енергия на южните квартали на София.

Централата изпълнява ключова роля в периодите на намалени водни притоци към ВЕЦ в Югозападна България. Не на последно място Централата предоставя услуги по първично регулиране на честотата, както и автоматично вторично регулиране. Тази функция е от съществено значение за управление на електроенергийната система в условията на паралелна работа в обединената европейска система.

Според експерти затварянето на централа с размерите на ТЕЦ Бобов дол без заместващи мощности, която произвежда до 15% от енергията от кондензационни мощности в страната, ще обрече страната ни не само на енергийна криза и недостиг на електрическа енергия, а и до социална криза поради опасността от рязко покачване на безработицата в Бобовдолско и Пернишко.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече