Денков: Предстои подписването на договор за концесия на пристанището в Кавала заради втечнения газ

0

Като конструктивни и позитивни определи премиерът Николай Денков разговорите с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис. Денков беше на еднодневно посещение в Гърция.

„Това, което беше важно за нашата държава е да видим доколко можем да се включим в концесиите на пристанищата в Кавала и Александруполис“, каза той, цитиран от БНТ.

По отношение на Кавала предстои подписване на договор на Гърция с концесионера и ясно заявено съгласие България да се включи в този договор. Изходната точка за преговори е 20% участие на България, независимо от терминалите за втечнен газ. Предстои следващите месеци да има развитие по тази тема.

По отношение на пристанището в Александруполис преди няколко месеца е спряна концесията, но Мицотакис е казал, че се разглеждат варианти и ако бъде открита до края на годината, ще има възможност България да заяви този интерес.

По отношение на газовите връзки се работи усилено по увеличаване на интензитета на газа, който може да се подаде със слагане на допълнителни компресорни станции и за да може България да бъде захранена и да се подава газ на съседни страни на север и запад от нас, каза Денков.

Между двамата премиери е засегната и темата за жп линиите към Кулата и Свиленград, което би позволило да се пренасят повече товари към гръцките пристанища.

Гърция е заявила интерес към разширението на Чирен – иска да запази известна част от капацитета и срещу заплащане да запази допълнитените обеми, които в момента се осигуряват. Заявен е и интерес при развитието на АЕЦ „Козлодуй“ при подготовката на новите реактори – да се включат или като инвеститори, или със сключване на дългосрочни договори с електроцентралата за закупуване на ток.

Обсъден е и тръбопроводът Александруполис-Бургас за възможност на внос на нефт за захранване на рафинерията, важно от гледна точка на приключване на дерогацията. Гръцката страна е заинтересувана да се построи, каза премиерът.

Един от проблемите с първото трасе са защитените зони и трябва отново да се прави оценка на въздействието на околната среда, заради което се търсят нови варианти. Трябва да се отчитат и дългосрочните перспективи за капацитета, който „Лукойл“ иска да използва, каза Денков.

Попитан кога ще влезе особеният управител в рафинерията в Бургас и дали подкрепя тезата на Владислав Панев за изтласкването на „Лукойл“ от България подобно на Италия, той отговори, че ако „Лукойл“ желае, може да търгува с каквито доставчици иска и че не става въпрос за изтласкване в Италия, а за сделка. Обясни, че е останал изненадан от изказването на Панев.

На въпроси на БНТ премиерът Николай Денков заяви, че България ще поиска 20% участие в пристанището в Кавала и за да може да продължи подпомагането на износа на украинско зърно.

Той уточни, че сега корабите с украинско зърно потеглят от Пристанище Варна, като все още не са разработени жп коридорите към Кавала, но ще се работи в тази посока.

Датата 24 май е най-светлият празник, който обединява всички, заяви още министър-председателят Николай Денков пред журналисти, след като се върна от Атина.

От „Продължаваме промяната – Демократична България“ предложиха 24 май да бъде обявен за национален празник.

За себе си нямам никакво съмнение, че 24 май е най-подходящият ден за национален празник.

Който иска да поставя допълнителни аргументи, каза Денков. Според него няма група в обществото, която би възразила срещу това, че 24 май е светъл празник за всички. Това е празник, който не ни вторачва само в миналото, а прави прехода от миналото към бъдещето по изключително хармоничен начин, каза той.

Смята, че промяната в Конституцията се взима с много голямо мнозинство и народните представители представляват техните гласоподаватели, което е представително за мнението на хората у нас.

Според премиера, не е необходимо да се обявява руският посланик у нас Елеонора Митрофанова за нежелана личност поради изказванията на руския депутат Пьотр Толстой.

Денков обясни, че изказванията за многобройната руска общност, живееща по нашето Черноморие, която би могла да бъде стимулирана за протести, не са на самата Митрофанова. Допълни, че ще се свърже с Външно министерство да бъде предадено съобщение на посланик Митрофанова за неприемливостта на подобни изказвания, и допълни, че отношението ни към тези хора трябва да е като към всички останали.

Хората не трябва да се плашат. Няма опасност за България и причината е, че ние сме членове на НАТО, а Русия няма да посмее да нападне държава- член на НАТО, защото знае какъв ще бъде отговорът, заяви Денков, в отговор на въпрос, свързан с думите на депутата от руската Дума Пьотр Толстой за българското Черноморие.

„Пьотр Толстой не за първи път отправя провокации към България. Вероятно бихме ги подминали, ако той не беше депутат. Той е в рамките на институционалното представителство и правейки тези изказвания минава граници, които не са приемливи. Не трябва да се подаваме на провокации“, призова още министър-председателят. Според Денков голяма част от подобни изказвания се правят за вътрешна употреба пред руската публика.

Народният представител от „Продължаваме промяната – Демократична България“ Ивайло Мирчев призова вчера Външно министерство да привика руския посланик за обяснения заради изказване на заместник-председателя на руската Дума Пьотр Толстой, че българското Черноморие било руско и че след Украйна, България и Румъния били следващите.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис е благодарил на българските пожарникари за потушаването на пожарите в страната му.

В приветствието си към Денков Мицотакис е споменал за опустошителните пожари, които бушуват в Гърция, и му благодарил за помощта, предложена от България, като е изразил благодарност за международната помощ, оказвана на Гърция в този труден момент.

„Това са последствията, за съжаление, истинските последствия от климатичните промени. Ние имаме още едно трудно лято пред нас, но правим най-доброто, което можем“, подчерта Мицотакис.

Говорейки за България, гръцкият премиер изрази дълбокото си признание за подкрепата, която по думите му е пример за отличното ниво на двустранните отношения между Гърция и България.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече