Проблемът със „Зелената карта“ отпадна като пречка за еврозоната

0

След дълго бавене политиците намериха решение по казуса с международната застрахователна система „Зелена карта“, който можеше потенциално да се превърне в пречка за членството на България в еврозоната. Това стана с отдавна отлагани промени в Кодекса за застраховането. Те бяха окончателно одобрени от парламента снощи, без дебат, с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и ИТН. Противопостави се „Възраждане“, а БСП се въздържа, съобщава „Сега“.

„Зелена карта“ обединява 48 държави, които използват системата, за да обезщетяват пострадалите при пътни инциденти, причинени от МПС с чуждестранен регистрационен номер. Така се избягва и нуждата шофьорите да доказват, че са застраховани на границата на всяка държава, която посещават. Системата действа посредством национални бюра, в които членуват местните застрахователи.

Проблемът за България възникна преди няколко години, когато български застрахователи оспориха истинността на исканията за обезщетения, идващи от чужбина. Така се натрупаха висящи задължения, които не само застрашиха нашата страна от изключване от системата, но и заплашиха присъединяването ни към еврозоната.

Причината е, че ефективното функциониране на „Зелена карта“ е едно от условията, които България трябва да изпълни за въвеждането на еврото. Казусът доведе до спорове между застрахователите и държавата, които обаче стихнаха в последно време, след като българското бюро съобщи, че задълженията му рязко са намалели.

Всичко, което направиха депутатите сега, беше да добавят нова разпоредба в Кодекса за застраховането. Накратко, когато българското бюро получи искане за плащане от друго национално бюро, то го заплаща, след което поисква в 7-дневен срок от съответния български застраховател да му възстанови сумата. Застрахователят има 15 дни да направи това; иначе бюрото си взима парите от банковата гаранция, която всеки член на бюрото трябва да предостави и поддържа като условие за членството си.

Така се въвежда принципът „първо плащаш, после оспорваш“, който е в основата на „Зелена карта“. Комисията за финансов надзор (КФН) ще съблюдава спазването на тази схема както от страна на бюрото, така и от застрахователите.

В мотивите към законовите поправки се изтъкваше, че заради влизането ни в „чакалнята на еврозоната“ трябва да се засилят регулациите, за да се отстранят бъдещи проблеми при функционирането на системата в България. Според финансовия министър Асен Василев, който внесе законопроекта, промените няма да доведат до нови задължения за българското бюро или за застрахователите, а само изисква от тях да изпълняват съществуващите задължения по системата.

Същите промени бяха разгледани от предния парламент през януари т. г., след като бяха внесени от бившето служебно правителство. Тогава те бяха отхвърлени от ГЕРБ, ДПС, „Възраждане“, БСП и „Български възход“. В онзи момент политиците твърдяха, че ще се стигне до оскъпяване на застраховките. Сега обаче, шест месеца по-късно, нито политическите сили, нито застрахователите намират проблем и беше постигнат консенсус по проблема.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече