МВнР със силна позиция: Влизането на руски военни кораби в наша територия е опасно и недопустимо

0

Навлизането на руски военни кораби в изключителната икономическа зона на черноморски държави, включително в тази на България, както и обявяването на предупредителни райони в тях, опасни за корабоплаване, е недопустимо и вреди на икономическите и финансовите интереси на страната ни и на българските граждани. Това бе изразено от българска страна по време на консултациите по основните принципи за постигане на мир, които се проведоха в Джеда, Кралство Саудитска Арабия, съобщиха Министерството на външните работи (МВнР).

България участва за пръв път в този формат както виртуално, така и на място в Джеда. „Включването на страната ни е признание за ясната и последователна политика на правителството в подкрепа на независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна в международно признатите ѝ граници, както и неотменимия ангажимент за търсене на мирно решение на започнатата от Русия непредизвикана война срещу народа на Украйна“, се посочва в съобщението на МВнР.

От българска страна бе подчертано, че възможно най-широкото международно сътрудничество е необходима предпоставка за спиране на военните действия, както и за предотвратяване на стагнация на конфликта във вреда на международното право, международната и регионалната сигурност. Страната ни е готова да работи активно в рамките на Формулата за мир.

„България осъжда решението на Москва да се оттегли от т. нар. зърнена сделка, като използва продоволствената сигурност и хранителните доставки като оръжие за постигане на имперски амбиции. Целенасоченото разрушаване на цивилна инфраструктура, включително пристанищни съоръжения по река Дунав, създава сериозен риск от ескалация в региона“, е посочено от българската страна в рамките на срещата.

„България остава ангажирана по различните опции за оказване на съдействие за износа на украинско зърно, включително през територията на страната, както и с оказването на допълнителна материална и техническа помощ на Киев, включително в области като възстановяване на енергийната система и екологичната сигурност“, допълват от МВнР.

В консултациите по основните принципи за постигане на мир в Джеда участваха съветници по националната сигурност и представители на повече от 40 страни и международни организации, включително ООН. Сред представените държави бяха Украйна, САЩ, Германия, Китай, Индия, Бразилия и Южна Африка, съобщи по-рано ДПА. Като се позовава на информация от саудитската държавна агенция СПА, в съобщението се казва, че представителите са се договорили да продължат „международните консултации“ с цел изграждане на обща основа за мир. Участниците в срещата „се съгласиха за значението от продължаването на международните консултации и обмяната на мнения, за да изградят обща основа, която да отвори пътя за мир“, цитира ДПА.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече