Кьовеши арестува кмета на Генерал Тошево, злоупотребявал с евросредства

0

Европейската прокуратура обяви, че е арестуван кметът на Генерал Тошево – обект на едно от разследванията на институцията.

Смята се, че той е представил невярна информация за изпълнението на проект, финансиран от ЕС, целящ повишаване енергийната ефективност в социалните жилища, обявиха оттам.

Ето какво гласи цялото съобщение от Европрокуратурата:

„По искане на Европейската прокуратура (EPPO) в София (България) днес беше арестуван кметът на град Генерал Тошево (област Добрич) по разследване на измама със субсидии, включваща проект за повишаване на енергийната ефективност в социалните жилища.

Днес са извършени претърсвания и в помещения на общината, в офиси на длъжностни лица, заподозрени за участие в разследваните престъпления. Ще бъдат разпитани няколко свидетели и заподозрени.

Фактите са от 2017-2019 г. Става въпрос за безвъзмездна финансова помощ, получена от общината по проект за повишаване на енергийната ефективност в многофамилни жилищни сгради, финансиран от Европейския съюз, в размер на 169 000 евро (около 330 000 лв.). Проектът е възложен на частен изпълнител.

Според доказателствата длъжностни лица, участващи в проекта, включително и кметът, са представили невярна информация относно изпълнението на СМР, които не са приключили в установения срок.

Всички засегнати лица се считат за невинни до доказване на противното пред компетентните български съдилища.

Европейската прокуратура е независимата прокуратура на Европейския съюз. Той отговаря за разследването, наказателното преследване и осъждането на престъпления срещу финансовите интереси на ЕС“, съобщиха от институцията, ръководена от Лаура Кьовеши.

Валентин Димитров от коалиция „БСП за България“ е за втори мандат кмет на Генерал Тошево, уточнява БТА.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече