Явор Божанков: ГЕРБ най-добре се разбират с „Възраждане“

0

„Ние сме трън в петата на ГЕРБ, който трябва да търпят. Използваме тази ситуация, защото няма друга възможна конфигурация. Ясно е, че тя е по нежелание и от наша, и от тяхна страна“, казва Явор Божанков от ПП-ДБ

Паметникът на съветската армия е поредният пример, че защитата на руските интереси е основният приоритет на т.нар. българска левица. Традиционно левите ценности като социалната справедливост и защитата на човешките права остават на заден план, доколкото изобщо присъстват в реториката им. Как си го обяснявате?

Левите са приели, че соцносталгията и старият режим са тяхната електорална основа, което елиминира цяло поколение млади хора, които могат да бъдат леви, но европейско и модерно леви. И това води до абсурди: те сега са проруски и пропутински. Само че управлението на Путин е най-нелявото управление, което може да си представим.

В България повечето формации са заели някаква ниша и я експлоатират без автентично да вярват в нея. Давам пример с ГЕРБ – Граждани за европейско развитие на България. Те трябва да са най-коравите европейци от всички. Понеже са в ЕНП те държат някаква линия и някакви външнополитически позиции. Но в зала виждам, че те най-добре се разбират с „Възраждане“. Има спекулации, че са акционери в този проект, колко са близки и т.н. Но аз виждам на практика, че тези хора имат страхотен синхрон. По същия начин седи и ДПС. Представителите им в Европейския парламент говорят за езика на омразата, както колегите им. Но в българския парламент същата формация реагира на езика на омразата, само ако касае пряко интересите на ДПС. Същото е положението с формациите, които твърдят, че са отляво. По темата с домашното насилие БСП ни откраднаха един законопроект и нямат две изречения написани по тази тема.

Споменахте ГЕРБ. Смятате ли, че те, заедно с ДПС и „Възраждане“, кроят планове зад гърба ви?

Смятам, че по някакви външнополитически причини ГЕРБ трябва да държат една линия: войната и огромния натиск по линия на съдебната реформа – не само мониторинговия механизъм и Венецианската комисия, но и санкциите по „Магнитски“. Ако го нямаше този натиск, аз съм абсолютно убеден, че ГЕРБ, „Възраждане“ и ДПС щяха да си управляват повече от добре. Тези хора си изграждат добра среда и отношения. Ние сме някакъв трън в петата, който трябва да търпят. Използваме тази ситуация, защото сме наясно, че няма друга възможна конфигурация. Ясно е, че тя е по нежелание и от наша, и от тяхна страна. Но алтернативите са служебен кабинет, което е най-тежкият кошмар, и ръст на „Възраждане“. Тази конфигурация беше единствената възможна, тя е много трудна, защото всеки ден негативът се стоварва върху нас. Направихме кабинет от втора позиция, загубили изборите, без мнозинство. Когато има някаква тема, по която ГЕРБ гласуват с ДПС и „Възраждане“, хората казват: Кой е виновен? „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“, защото те направиха кабинет.

Колко пъти на ден трябва да се оправдавате за това партньорство с ГЕРБ и ДПС, да не го наричам „коалиция“?

Аз смятам, че една голяма част от хората, които гласуват за нас, много добре разбират основанието, поради което го направихме. Тези основания ни ги напомня президентът, който обвини Украйна, че е виновна за войната. Служебният кабинет не просто водеше проруска политика, а водеше активна политика да извади България от западната ѝ орбита. Смятам, че това е сериозна заплаха за националната сигурност. Вчера Радев обяви, че няма да подпише указ. Абсолютен прецедент е президент, който си е назначил със служебен кабинет от главен секретар до редови горски служител, да каже на редовно избран кабинет, че няма да си назначат главен секретар, защото той така е решил. Това не е просто опит за саботаж на редовно избрана власт, а опит за суспендиране на конституцията. Докато служебните кабинети бяха на власт, този човек изпрати в областни управи и служби за сигурност военни, което си е някакъв паравоенен режим. Той направи такава кадрова чистка, че постави цялото служебно правителство като институт под въпрос. Това ни е голямото основание да кажем: конфигурацията е много трудна, трудно намираме консенсус, всяко едно гласуване е предмет на преговори и дори скандали, но единствената алтернатива е безконтролната власт на Радев.

Да поговорим за поведението на Радев преди и сега. Нима преди войната той мимикрираше добре? Или впоследствие беше натиснат някакъв бутон?

И по отношение на вътрешната политика се случи нещо подобно. Свалянето на кабинета „Петков“ беше на фона на остри атаки от президентството. А „Има такъв народ“, които свалиха последния кабинет, се преселиха кадрово в служебния кабинет. Това ясно показва синхрон. Дали причината е някаква зависимост или компромат, няма как да знаем. Но крайният резултат е налице.

Войната промени нещата – стратегията на Запада, че засилването на икономическите контакти ще накара страни като Русия да тръгнат по демократичния път, се сгромоляса. Ако в началото някой вярваше, че икономическите инструменти – проекти от една страна и санкции от друга, ще задържат мира, това не се случи. Нормално е реакциите на политическите сили да еволюират спрямо ситуацията. Да се върнем към темата за Паметника на съветската армия. Съвсем нормално е, когато някоя държава ни е обявила за неприятелска страна, нашият отговор да бъде реципрочен. Ако този паметник преди е бил обект на спорове и дискусии, е нормално сега нашето общество да реагира. Основанието за съществуването на нашето управление е да запазим европейския облик на нашата страна, което включва законодателни промени – България не е конфискувала една стотинка руски активи, примера на Румъния например с руския културен център, за който е факт, че не е културен център, а център на руската пропаганда. Направихме правилни стъпки по отношение на рафинерията, но още много трябва да се направи. Тази тема включва и Паметника на съветската армия.

Тези Ваши позиции доведоха до изключването Ви от БСП, въпреки че сте ляв човек. 

Не е само това. Предишната тема беше с хартиеното гласуване, за което предупредих, че единствените, които ще спечелят, са ГЕРБ и ДПС. Събитията доказаха тезата ми. БСП загуби още гласове, а ГЕРБ се завърна като първа политическа сила.

Акцентирах, че сте ляв човек, за да си поговорим за лявото в България. Има ли прогресивна лява партия в България? В тази връзка: чувствате ли се едно семейство с колегите си в „Продължаваме промяната“?

Ние сме коалиция. В тази коалиция е и „Демократична България“, която е съставена от три партии. Отговорът е, че се чувствам добре. С условието, че аз и преди и сега бях гражданска квота, а не съм партиен член. Точно защото не виждам някаква изчистена идеология, за която да кажа: Ето това отговоря на моите разбирания. Направих си тест за разбиранията ми и аз си стоя в либералното пространство, защото по отношение на частния сектор и инициатива имам по-скоро десни разбирания, по отношения на културата и здравеопазването – по-скоро леви, но със сигурност имам либерални разбирания.

В последните месеци не само по линията на войната нещата отидоха твърде далеч. Давам пример с прословутия референдум на БСП срещу „джендър идеологията“, каквото и да значи това. По същество това е хомофобски референдум, който насажда страх и омраза. Това пространство явно прави точно обратното на нещата, които трябва да направи. Ние бяхме фокусирани върху това да приемем нов закон за домашното насилие, да се противопоставим на тези абсурдни референдуми.

Тук имам следното питане: домашно насилие ли е, ако в една хомосексуална двойка единият партньор пребие другия? 

Естествено, че е домашно насилие, защото това е връзка.

Защо тогава в приетите от Вас промени в закона срещу домашното насилие пише, че интимните връзки са само между мъже и жени?

Защото ГЕРБ решиха така. И се връщаме на темата, че те са Граждани за европейско развитие на България само по емблема, но не и по съдържание. Като юрист ще кажа, че това е гражданско-правен казус. Включително с наследяването. Хората, които са във връзка, имат право да се наследяват, но други хора нямат такива права. От юридическа гледна точка е елементарно да се види, че в това има дискриминация.

Има ли разбиране в парламента, когато говорите по тези теми с колегите си?

Очевидно е, че в една част от парламента има разбиране, но тя не е преобладаваща и не е мнозинство.

Още един пример: Германия легализира марихуаната, в България не правим разлика между шофьори, които карат пияни и дрогирани, и такива, които са употребили марихуана преди пет дни, докато например са били на екскурзия в Нидерландия. И двете групи ги осъждаме поравно и им конфискуваме автомобилите. Смятате ли го за нормално?

Не го смятам за нормално и признавам, че нашата формация има вина, защото не сме се противопоставили на тази очевидна глупост. Преди приемането на тези промени законът беше много далече от идеален, защото той пак не правеше разлика между „употребил“ и „под влияние на“, какъвто е случаят с алкохола. Там е ясно – до какъв промил е административно наказание и кога е наказателно преследване. Такова разграничение за други субстанции няма, но сега нещата отидоха по-зле с конфискуването на автомобил, с последните скандали с тестовете, защото самите полицаи атакуват тестовете.

Имаме някакви практики в Европа – в Нидерландия, сега в Германия, в САЩ от години. Винаги давам пример с хазарта – хубаво нещо ли е хазартната зависимост? Не е. Тя е много тежка зависимост. Но всички опити хазартът да бъде забранен са довели до това, че хората отиват в сивия сектор, а мафията слага ръка на този бизнес. Затова той е държавно регулиран. Данъците отиват в спорт и здраве. Абсолютно същото е по отношение на марихуаната. В момента мафията има няколко източника на финансиране – наркотици и проституция са част от тях. Когато държавата изземе някой сектор и вкара регулация, тя отрязва едната ръка на мафията. Това се е доказало в света като работеща практика.

Законодателството, което приехме, концептуално ни отдалечава от посоката, в която върви демократичният свят, и посоката, която ние сме поели. Тук има неразбиране, признавам – и сред нашата група и ръководства.

След като обсъдихме всичко това: няма ли нужда от нова прогресивна лява партия в България и работите ли за сформирането на такава?

Не знам дали България има нужда от нови партии. Устойчивият модел е, когато има две основни сили отляво и отдясно, естествено – с някакви нюанси. Понякога има нужда от по-социална политика, понякога – от повече свобода за пазара. В крайна сметка, хората знаят в кой момент какво да изберат и какво ще получат. При нас проблемът е, че дори да гласуваш за Граждани за европейско развитие на България, не получаваш европейско развитие на България. Или за либерална партия, но не получаваш либерални политики. Идеологията е отстъпила и всеки действа ситуационно.

Създаването на много нови партии също не е добра практика – води до раздробяване, политическите формации не могат да изграждат устойчива кадрова политика. Идва избор, идва една формация без опит и идеология, и изведнъж става първа сила и помита всичко. И след няколко месеца това се повтаря. Създаването на нови партии е симптом на проблем.

Т.е. левите хора да очакват да оправите БСП?

Нямам такива амбиции. Ако в това пространство, което БСП е заело, имаше модерно ръководство с модерни леви хора, това щеше да е добре, защото щяхме да имаме потенциален партньор. Много е лошо, че нещата отидоха до тази крайност на популистки политики. Между другото: предложението за конфискацията на автомобилите е предложение на БСП, които всеки ден от трибуна казваха, че ако не го приемем веднага, ще носим отговорност за всеки следващ убит от пиян и дрогиран шофьор. Поредната вълна от популизъм, качена на справедливия гняв нахората. И когато популизмът стане реалност, се опитваме да се справим с последствията. При тези нива на популизъм в БСП, не мисля, че тя изобщо може да се върне към нормални политики и граници. Бих се радвал, ако този субект се реформира и води съвсем други политики, но съм много скептичен.

На този фон с какви надежди гледате на предстоящите местни избори? Ще се разберете ли вътре в коалицията ПП-ДБ за общи кандидатури извън София?

Не съм партиен член и нямам много активна роля в местните избори, но все пак като народен представител ще дам всичко от себе си. Имам надежди, колкото и да е трудно. По-малките общини наистина са феодализирани. Има населени места в България, които са свикнали, че МВР отсъства като гарант за обществения ред и на мястото на полицията има частни охранителни фирми. И това се приема не като проблем, а като част от пейзажа. На този фон и тази среда е много трудно да обърнеш не само изборите, но и мисленето на хората. Особено в малките населени места. Защото виждаме, че в големите градове е формирана някаква готовност да се тръгне по нов път. И се надявам тя да се реализира. Това ще катализира много други процеси. Защото ако направим промяна в големите градове, това ще доведе до промяна и на следващите парламентарни избори. И ще бъде началото на края на онзи модел на управление, който ГЕРБ наложиха в последните 15 години.

С Явор Божанков разговаря Александър Детев, Дойче Веле

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече