Полицията откри 280 000 евро в дома на сина на евродепутатката Мари Арена

0

В дома на сина на евродепутатката Мари Арена – Уго Льомер, полицията е открила 280 000 евро в брой, съобщи белгийският вестник „Соар“, цитиран от белгийската новинарска агенция Белга и БТА. Все още не е известно дали откритата сума има връзка с „Катаргейт“.

Самото претърсване е извършено на 19 юли.

Полицията е претърсила още пет места, всичките от които са „пряко или непряко свързани с Арена или нейното семейство“, се казва в изявление на прокуратурата от вчера вечерта, цитирано от Ройтерс.

Скандалът, който е най-големият разтърсил политиката, водена от Европейския съюз от десетилетия, се основава на подозрения, че Катар и Мароко са подкупвали политици, парламентарни сътрудници и неправителствени организации, за да повлияят на вземането на решения в Европейския парламент.

„Убедена съм, че разследването ще потвърди, че аз не съм замесена по никакъв начин в това дело. Вероятно ще бъда изслушана през следващите седмици, след празниците“, каза Арена пред Белга, чрез своя адвокат.

Членовете на Европейския парламент (ЕП) Ева Кайли, Марк Тарабела и Андреа Козолино са заподозрени по случая, а бившият член на ЕП Пиер Антонио Панцери се призна за виновен. Арена е споменавана в разследването от самото начало заради приятелството си с Панцери и връзките си с другите трима заподозрени.

През юни разследващият магистрат Мишел Клeз реши да си направи самоотвод от делото, след като стана ясно, че синът му е имал общ бизнес с Уго Льомер от 2018 г. насам.

Мари Арена подаде оставка от поста си на председател на комисията по правата на човека в Европейския парламент през януари, след като „Политико“ разкри, че тя не е декларирала безплатни полети и престой в луксозен хотел, платени от катарското правителство.

Арена е депутат от Белгия и е член на Прогресивния алианс на социалистите и демократите.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече