Съветникът на Тагарев подава оставка

0

Съветникът на военния министър – Мустафа Емин, подава оставка. Това съобщи самият той във Фейсбук. 

Емин посочва, че причината е, защото е превърнал Тодор Тагарев и кабинета на ПП-ДБ в мишена на политическа атака.

Той замразява и членството си в Националния съвет на „Да, България“.

„Подавам оставка от позицията съветник в политическия кабинет на министър Тагарев, за да се прекрати атаката срещу него и правителството“, написа в профила си във Фейсбук членът на „Да, България“.

Той обяви и че ще съди медиците от „Пирогов“.

„Ще защитя името и достойнството си с доказване на истината за комуникацията ми с персонала в болница „Пирогов“ в съда, като съм благодарен за помощта на лекарите и сестрите и не приемам обвиненията и внушенията от постове и вътрешни проверки. „Замразявам“ участието си в Националния съвет на „Да България“ важно е проверката да бъде безпристрастна“, каза още съветникът на Тагарев.

„Благодаря на подкрепата от семейството ми, приятели, колеги и стотици български граждани, които ценят истината и човешкото достойнство и не приемат начина на моето оклеветяване“, завършва посланието на съветника, добил популярност от скандала с „Пирогов“.

Той смята, че е жертва на „информационна атака“.

„С опита си от тази информационна атака срещу мен искам да предупредя, че този натиск ще нараства и руши доверието, ще противопоставя и провокира агресия – нека заедно се противопоставим на тази заплаха“, обръща се към сподвижниците си Мустафа Емин.

В единственото си телевизионно интервю пред Нова телевизия, ден след избухването на скандала във Фейсбук, Емин отрече да е използвал служебното си положение и името на министъра като заплаха, а единствено на шега. Не така обаче твърдят в рапортите си лекарите и сестрите, дежурили въпросната вечер в спешната болница.

Хронологията на скандала обобщи по-рано днес директорът на „Пирогов“ д-р Валентин Димитров, който застана зад подчинените си.

Мустафа Емин пристига в „Пирогов“ в 19.40 часа на 28 август  с жена си и пострадалото дете.

„Регистрира се. Минава през кабинета, за да се види какво е състоянието на детето. Прави се рентгенова снимка на детето. Понеже анамнезата е, че детето е паднало от 60-сантиметрова масичка, изпратено е на детски коремен хирург, минава да се види дали има счупване. Установява се, че детето има нужда от полагане на шев върху рана в шокова зала. Идвайки реда на детенцето, в шокова зала вкарват дете, което губи кръв. Колегите започват да се занимават с това дете, за да го спасят. Оказването на първа помощ продължава час и половина. В този период друго дете не може да се вкара. Двете деца пред шокова зала играят и обикалят пред телевизора пред чакалнята на залата“, гласят обясненията на медиците.

През този период Мустафа Емин и съпругата му чакали пред кабинета и три пъти прекъсвали работата на лекарите в шокова зала – там се борят да овладеят кръвоизлив на дете в риск за живота.

„Започва едно изнервяне, звънят на звънеца. Разговорите са снети като обяснения. Три пъти е прекъсвана работата на лекарите, като след едното звънене медицинска сестра 7 минути обяснява на г-н Емин. Господинът не е посягал, не е бил, не е подскачал, но също е толкова агресивно е да ви гледам в очите и да кажа – „Аз съм еди кой си, дайте си имената и след малко министърът на здравеопазването ще ви уволни“. Заплашвал е с уволнение“, разкри д-р Валентин Димитров.

Той каза още, че лично е разрешил на „Пирогов“ да публикува официално разказа на медицинската сестра, която първа огласи скандала, тъй като не смята, че подобно нещо трябва да остане скрито за обществото.

Оставката на Мустафа Емин вече беше поискана от политически сили, които участват и подкрепят управлението, както и от опозицията. Те изразиха и подкрепа за медиците от „Пирогов“. Не само Емин да се оттегли, но и министърът на отбраната Тодор Тагарев да го последва – за това призова лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Възмущението си от поведението на съветника изказаха не само от ГЕРБ, но и от ДПС и БСП, а от „Да, България“ официално само поискаха документацията от „Пирогов“, за да се запознаят с резултатите от вътрешната проверка на болницата. Свидетелствата на медиците бяха изпратени и на парламентарните комисии по здравеопазване и отбрана, чиито председатели осъдиха подобно поведение и злоупотребата със служебно положение от страна на чиновника от МО.

Официалната реакция на премиера Николай Денков беше, че Емин трябва да си ходи, ако лекарите са казали истината по случая, но допусна, че може да става въпрос и за скрита атака. Началникът на Емин – военният министър Тодор Тагарев, пък не спомена за оставка, а настоя с писмо до здравния министър Христо Хинков да разбере кой е разрешил „Пирогов“ да огласява случката и да уронва престижа на МО. Тагарев и вчера не допусна, че може да се лиши от съветника си, като посочи, че първо чака да види запис на събитията, който още не му бил предоставен от спешната болница

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече