Полша, Унгария и Словакия забраниха украинския внос до края на годината

0

Полша, Унгария и Словакия наложиха собствена забрана за внос на зърно от Украйна до края на годината, след като Европейската комисия не удължи ембаргото, пише Дойче Веле. В същото време България вдигна забраната.

След Полша и Унгария, Словакия също ще продължи ембаргото върху вноса на зърно от Украйна до края на годината. Братислава взе това решение след като Европейската комисия не удължи ограниченията върху вноса на украински селскостопански продукти. Само България взе решение да се откаже от ембаргото на украинския внос.

Словашкото правителство обясни действията си с желанието да предотврати „прекомерния натиск върху словашкия пазар“ и с желанието да „вземе предвид интересите на местните земеделски производители“, като се позова и на подобни решения на Полша и Унгария.

Полша и Унгария се противопоставят на транзита на украинско зърно

По-рано полският министър-председател Матеуш Моравецки обяви, че Варшава ще наложи ембарго върху вноса на украински земеделски продукти. „Бих искал те (Европейската комисия. – бел. ред.) да удължат забраната, но те не го направиха. Знаете ли какво ще направим сега? Ще разширим тази забрана въпреки тяхното несъгласие. Ще удължим забраната за внос на украинско зърно. Няма да слушаме Берлин, фон дер Лайен, Туск или Вебер, защото това е в интерес на полския фермер“, заяви полският премиер на предизборно събитие.

Подобно решение взеха и унгарските власти. В петък министър-председателят Виктор Орбан подписа указ, с който се забранява вносът на 24 продукта от Украйна, включително вино, говеждо месо, царевица, слънчогледово семе и ечемик, съобщава агенция „Блумбърг“. Властите в страните, граничещи с Украйна, твърдят, че вносът на украинско зърно оказва влияние върху икономиката – според тях, въпреки че продуктите са предназначени за транзит, те навлизат на местните пазари, от което страдат местните фермери.

Допълнителни мерки от Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски разкритикува решението на Полша, Унгария и Словакия да удължат забраната. В същото време Зеленски благодари на Европейската комисия за отказа си да удължи забраната за внос на украинско зърно, която беше в сила до 15 септември. ЕК посочи, че благодарение на работата на специална координационна платформа и временните мерки, въведени през май тази година, влиянието на украинското зърно върху пазара на пет съседни държави е изчезнало и е било възможно да се установи износ за страни извън ЕС.

Украйна също така се съгласи да въведе допълнителни мерки, включително система за лицензиране на износа, за да се избегне повишаването на цените в съседните държави. Киев трябва също така да следи отделно износа на четири категории стоки. „Европейската комисия ще се въздържа от налагане на каквито и да било ограничения, докато ефективните мерки на Украйна са въведени и напълно функционират“, подчертаха от Брюксел.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече